In 2002 nam de gemeente Rijswijk de parken De Voorde, Overvoorde en Steenvoorde over van Den Haag. Een prachtige groen long in Steenvoorde Noord. Alleen, het was er een zooitje. Koelkasten in de sloot, afgeschreven meubilair in het park. Her en der tentjes van kampeerders. Tot de buurtbewoonsters Hetty Jense en Carin Scholtes zich over de parken ontfermden. Elke ochtend lopen ze twee uur zwerfvuil te verzamelen. En iedereen is blij. Wandelaars, buurtgenoten en ook de gemeente. Want anno 2016 ziet het er keurig netjes uit. Reden voor uw verslaggever om een ochtend mee te lopen met de dames. Direct als we het park inlopen achter de nieuwe speelweide liggen pakken reclamefolders in de sloot. “We hadden vorige week er alles uitgehaald en doorgegeven, maar door de wind ligt alles er weer in”, vertelt Hetty, terwijl ze onderwijl met een knijper een sigarettenpeuk oppakt en in een zak doet.
“Tien jaar geleden ben ik hiermee begonnen. Toen was het echt vreselijk. Overal trof je rotzooi aan. Niet alleen zwerfvuil, maar echt troep dat hier was gestort. Bankstellen, kasten, zelfs een keer een uitgebrande auto”, vult ze aan.
Nu het netjes is, is het dumpgedrag ook minder geworden, wel stond er vorige week opeens een oude accu op een bankje. Vandaag de dag is het vooral het zwerfvuil. “En dan niet één blikje, maar direct tientallen”, zegt Carin Scholtes. Vooral met mooi weer hebben ze per dag vaak wel drie zakken vol.
In het begin werd erg veel gekampeerd in de parken. In de rododendronbosjes. Hetty: “Een keer had ik een zak met etensresten weggegooid, komt er de volgende dag een man op mij af. Roept dat ik van z’n spullen af moet blijven. Dat was een illegale kampeerder.”
Sinds enige tijd is het barbecueverbod ingesteld. “Daarvoor werd er op mooie dagen uitgebreid door hele families op de gazons eten bereid. Dat op zich was niet het probleem, maar na afloop lieten ze alles, tot en met oude barbecue’s, gewoon liggen”, weet Hetty nog te vertellen. Al lopend realiseren we ons dat je bossen en parken hebt. “Zeg maar het Haagse Bos en Clingendael. Het Rijswijkse Bos is meer het Haagse Bos, maar Park Cromvliet, Laan Hofrust en de Voordes moet meer worden behandeld als een Clingendael.” Ze is wel blij dat er recent weer bomen zijn bijgeplaatst en dat het landhuis Overvoorde particulier wordt bewoond. De bewoners hebben er ook belang bij dat het park er keurig uitziet.
Rijswijk heeft ten opzichte van het aantal inwoners veel parken. Parken met een duidelijk wijkfunctie. Dan is het wel belangrijk dat ook de wijkbewoners zelf zich het lot van de parken aantrekken. Anno 2016 zijn bewoners mondig genoeg om veel zelf te regelen. Niet alles moet meer uit het stadhuis komen.