Zes jaar celstraf geëist tegen Rijswijkse drugsbaron

Een 45-jarige man uit Rijswijk is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in twee jaar tijd betrokken geweest bij de invoer en het verhandelen van zo’n tweeduizend kilo cocaïne. De Rijswijker hoorde een celstraf van zes jaar tegen zich geëist worden.

Criminele organisatie
Volgens het OM was de Rijswijker tussen oktober 2019 en oktober 2021 onderdeel van een criminele organisatie die zich bezighield met drugs. Dit zou blijken uit gehackte PGP-gesprekken via Encrochat.

EncroChat was een versleuteld communicatienetwerk en serviceprovider die voornamelijk gebruikt werd voor de georganiseerde misdaad. De politie infiltreerde het netwerk tussen ten minste maart en juni 2020 tijdens een Europees onderzoek en verkregen zo inzage in een ontelbare hoeveelheid berichten van criminelen.

In de gekraakte chats zouden gesprekken te vinden zijn tussen de man met meerdere personen in binnen- en buitenland. Hij zou daarbij instructies geven over de aanvoer en het verdelen van drugs, maar had hij het ook over financiële zaken.

In die twee jaar zou de man ook tonnen geld door zijn handen hebben gekregen. Zo liet de Rijswijker bijvoorbeeld zijn contact in september 2020 weten ‘675 k dollar’ (675.000 dollar) te hebben afgegeven als betaling voor een lading drugs.

Aanhouding
In oktober 2021 werd de Rijswijker gearresteerd. Bij een doorzoeking van zijn woning en een garagebox vonden agenten ongeveer honderd gram cocaïne en meerdere PGP-telefoons. Sindsdien heeft de man enkel bekend “slechts enkele keren in drugs te hebben gehandeld”, aldus de politie. Het OM denkt te kunnen bewijzen dat de man langer en vaker handelde.

Verdere medewerking is er niet. Zo wil de man niet verklaren wie de overige contacten zijn of waar het door drugshandel verdiende geld ligt opgeslagen.

Strafeis
De officier van justitie eiste maandag 25 april een celstraf van zes jaar tegen de Rijswijker. Ook vindt zij dat hij ruim anderhalf miljoen euro aan crimineel verkregen geld moet terugbetalen. De uitspraak is over twee weken.