Winkeliers willen buiten pinautomaat in Oud Rijswijk

Bij de vaak oudere bewoners van Oud Rijswijk bestaat er een toenemende onrust over het verdwijnen van de geld pinautomaten. Deze ergernis wordt gedeeld door de 140 winkeliers van het oude centrum. “De winkeliers streven naar een 24/7 beschikbaarheid van een geldautomaat. Nu laten ze de klanten vaak extra pinnen, maar dat is erg omslachtig”, vertelt centrummanager Eric Wilderbeek aan Rijswijk.tv. “We zitten aan tafel met Geldmaat”, vult hij aan. Geldmaat verzorgt de geldautomaten voor ABN-AMRO, ING en de Rabobank.

Gesprek van de dag
In Oud Rijswijk is het verdwijnen van de geld pinautomaten in de Herenstraat het gesprek van de dag. “Nu de Rabobank niet meer open gaat, kunnen we daar ook niet meer terecht”, vertelt mevrouw van der Velde. Afgelopen jaar verdween de pinautomaat ook bij de Bruna en door het sluiten van de ABN-AMRO is hier de geldautomaat buiten ook weg. “We kunnen alleen nog naar de Albert Heijn in de Kerklaan, maar die is in het weekend en maandag altijd leeg door de zaterdagse weekmarkt”, vult de 72 jarige Kees de Jong aan. “Veel mensen betalen op de markt contant”, vertelt hij.

Ouderen voelen zich achtergesteld
In Oud Rijswijk (16.115 inwoners) wonen veel oudere mensen. Zij voelen zich achtergesteld nu er in korte tijd drie van de vier pinautomaten zijn verdwenen. En de enige geldautomaat is alleen tijdens de openingstijden van de winkels beschikbaar. Veel ouderen geven ook aan dat ze liever geld in de portemonnee hebben. Daarover hebben ze het overzicht. 

Gebruik neemt af, behoefte blijft
“Het gebruik van contant geld neemt af, maar de behoefte blijft, dus wil je het beschikbaar houden. De drie banken bundelen de krachten met één geldautomaten netwerk, dat is Geldmaat”,  aldus Geert Eikelboom van Geldmaat.