Willeke schrijft boek over haar ervaringen met een maagverkleining

Precies een half jaar na haar maagverkleining-operatie verschijnt haar boek ‘Banaan of Kiwi’ van Willeke van den Heuvel. Zij kreeg het eerste exemplaar vandaag uitgereikt in de Rijswijkse kookstudio ‘Let’s cook together’ aan de Koopmanstraat. In het boek staan ervaringsverhalen, interviews met de chirurg, diëtisten en het bevat praktische tips. “Vaak zijn patiënten niet goed voorbereid op de gevolgen”, vertelt ze.

Niet meer met kinderen naar atractiepark
Willeke: “Ik werd dik geboren zegt mijn moeder altijd. En al die jaren had ik last van overgewicht, waardoor ik op de middelbare school werd gepest. Veel diëten volgde ik, maar zonder resultaat. Uiteindelijk ging het mij lichamelijk beperken. Als ik een podium op moest voor mijn werk, stond ik te hijgen. Met de kinderen naar een attractiepark zat er niet meer in”.

Komt veel kijken bij maagverkleining
Al eerder overwoog Willeke een maagverkleining, maar na de zomervakantie van 2017 hakte ze de knoop door. “Ik was ten einde raad en had geen andere keus”. Ze meldde zich aan. Toen volgde een heel traject, want de ingreep is niet niets. Je moet ook wel echt alles hebben geprobeerd om gewicht te verliezen en een BMI (verhouding tussen lengte en gewicht) hebben van minimaal 40. Uiteindelijk werd ze op 6 maart van dit jaar geopereerd, een half jaar geleden.

Weinig informatie op internet
Voor de operatie speurde ze het internet af op informatie over een maagverkleining. Wat blijkt. Overal staat wel iets, maar nergens een compleet beeld. “Het was net een puzzel met overal een paar stukjes”, legt Willeke uit. “De verkleining is het begin, maar daarna moet je wel een ander leef- en eetpatroon volgen. We eten nu met het gezin veel gezonder.” Inmiddels is ze al 31 kg afgevallen. “Maar veel belangrijker is dat ik mij veel beter voel, meer aankan en ook meer conditie heb”, benadrukt Willeke.

14.000 maagverkleiningen per jaar
Tien jaar geleden werden er per jaar 400 maagverkleiningen uitgevoerd, nu is dat toegenomen tot 14.000. Door het overgewicht hebben veel patiënten ook problemen met suikerziekte, cholesterol en hoge bloeddruk. Het boek (verkrijgbaar bij Bol.com) geeft een compleet en eerlijk beeld van alles wat er komt kijken bij een maagverkleining en het geeft antwoord op veel vragen.