Wijkagent Klaar Toet over de politie in het verkeer

Uit reacties onder andere via Social Media blijkt dat burgers vaak moeite hebben met het gedrag van de politie in het verkeer. Soms heel begrijpelijk, want het is nu eenmaal zo dat niet iedereen op de hoogte is van hóe een aantal zaken in wetten en regels zijn vastgelegd en ook is het voor de burger op een bepaald moment niet duidelijk (logisch, want men kent de opdracht of reden niet) waar de politie op dát moment mee bezig is. En heb je geen vragen of opmerkingen over de politie in het verkeer dan is het gewoon interessant om sommige dingen te weten. Klaar Toet, de wijkagent van Oud Rijswijk heeft het eens op een rijtje gezet.
De politie heeft een wettelijke vrijstelling gekregen om van alle algemene verkeersregels af te wijken onder slechts één voorwaarde: ALS het nodig is voor het werk. En dáárop zou de burger moeten vertrouwen; de politie rijdt écht niet voor niets hard veel auto’s voorbij of rijdt niet voor de lol door een rood verkeerslicht !!
Zou een overtreding niét nodig zijn voor het werk en veroorzaakt die agent daarmee een ongeval dan zijn (om het plat te zeggen) de “rapen gaar” ofwel dan zal ook die agent net als een burger door Justitie kunnen worden vervolgd !!

Van wélke verkeersregels mag de politie afwijken?
De politie heeft vrijstelling van álle artikelen uit het Reglement Verkeersregels & Verkeerstekens (RVV). Dit betekent dus bijvoorbeeld dat de politie de maximumsnelheid mag overschrijden.

Ook mag de politie bijvoorbeeld:
* doorrijden bij een rood verkeerslicht;
* rijden over de vluchtstrook;
* rijden op plaatsen waar anderen dit niet mogen zoals een trambaan, busbaan, fietspad of stoep;
* inhalen over een doorgetrokken streep;
* parkeren of stilstaan waar dit voor anderen verboden is.

Daarnaast zijn er voorwaarden aan de vrijstelling verbonden:
* de verkeersveiligheid mag niet in gevaar komen (art.5 WVW);
* het gebruik van de vrijstelling is gezien de situatie noodzakelijk.
* de voorschriften van de Brancherichtlijn Verkeer Politie worden nageleefd.

Wat staat er in de Brancherichtlijn Verkeer Politie?
In deze brancherichtlijn staan afspraken over hoe politiemensen zich moeten gedragen in het verkeer. Er staat bijvoorbeeld in wanneer ze de maximumsnelheid mogen overschrijden of wanneer ze met zwaailichten en sirene mogen rijden. Ook staat er in deze richtlijn wat voor opleiding ze moeten hebben om op deze manier door het verkeer te mogen rijden.

Mag de politie “zomaar” te hard rijden met zwaailichten en sirene?
De politie gebruikt zwaailichten en sirene voornamelijk bij spoedeisende situaties. Om snel ter plaatse zijn, wordt er dan vaak hard gereden. Dit betekent niet dat politieagenten roekeloos mogen rijden, of dat ze het overige verkeer in gevaar mogen brengen (art.5 WVW). Uiteraard kunt u over roekeloos verkeersgedrag van de politie een officiële klacht indienen. Dan wordt er getoetst of het gedrag van de politie gerechtvaardigd was of niet.

Gebruikt de politie altijd zwaailichten en sirene in het verkeer bij een spoedgeval?
De politie mag uitsluitend met toestemming van de meldkamer gebruikmaken van optische en geluidssignalen. Deze toestemming vervalt als bijvoorbeeld een andere hulpdienst al op de plek van het incident is aangekomen. Zo kan het dus gebeuren dat een politievoertuig met zwaailichten en sirene een kruising oversteekt, om snel daarna met het normale verkeer verder te rijden.

In sommige situaties rijdt de politie met spoed, maar zónder zwaailichten en sirene. Dat dan bijvoorbeeld bij gijzelingen, overvalmeldingen, inbraken en zelfdodingen. Dit doet de politie om de kans op een heterdaad-situatie te vergroten en daders te kunnen aanhouden, of om te voorkomen dat zaken (nog) ernstiger worden.

Wat moet ik doen als een politievoertuig zwaailichten en sirene gebruikt?
Als een politievoertuig zwaailichten en sirene gebruikt, is het een “voorrangsvoertuig”. Als weggebruiker dient u dan onder alle omstandigheden het politievoertuig vrije doorgang te verlenen. Bij het gebruik van zwaailicht en sirene is het politievoertuig over het algemeen onderweg naar een spoedgeval.

Wanneer is het gebruik van zwaailichten en sirenes toegestaan?
Hulpdiensten zoals politie, ambulance en brandweer mogen zogeheten optische signalen (blauw zwaailicht) en geluidssignalen (sirene) voeren. De gebruiksregels hiervoor staan in de Regeling optische en geluidssignalen 2009. Wilt u meer weten over soorten zwaailichten en kleuren, kijk dan op www.rijksoverheid.nl

Meteen naar filmpje over “politie in het verkeer”
>> https://youtu.be/pjnskaRiTks

N.B.: Al het bovenstaande is specifieker na te lezen op >> http://bit.ly/1Mt6Moi <<, daar zijn in de bron-tekst ook hyperlinks te volgen !