Wijkagent Esther Los: ‘Brug vormen tussen burgers en politie’

Drie maanden is wijkagent Esther Los nu aan het werk als wijkagent in de Rijswijkse wijken Ter Werve, Havenkwartier, Rembrandtkwartier en de Bomenbuurt. Ze is sinds 2001 werkzaam bij de politie en heb in de loop der jaren diverse functies uitgevoerd. “Ik heb gewerkt in de surveillancedienst, ben een aantal jaren rechercheur geweest. Inmiddels ben ik al zes jaar met veel plezier wijkagent. Ook ben ik al 12 jaar lid van de voetbaleenheid van de eenheid Den Haag. Om mijn werkzaamheden in een paar woorden samen te vatten is ondoenlijk”.

Het werk als wijkagent: “Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen per week samen bezig om de wijk te schouwen. Ik stel mijzelf continue de vraag: “Wat gebeurt er… Kan ik er iets mee als wijkagent? Moet de bewoner hier zelf mee aan de slag of heeft hij hier iemand bij nodig? En zo ja, wie dan en hoe kan iemand op weg geholpen worden. Wat kan maatschappelijk onrust veroorzaken en verdient dus de meeste aandacht.”

De politie kan het niet alleen en heeft hierbij partners nodig. Esther: “Ik heb goede contacten met bijvoorbeeld maatschappelijk werkers, de gemeente en scholen en verwijs mensen ook door naar hulpverlenende instanties. Je werkt samen, bent maatschappelijk bezig, niet alleen binnen de politie, maar ook met veel partners. Vroeger probeerde de politie alles op te lossen, maar nu adviseer ik bewoners en moeten zij soms zelf aan de slag, al dan niet met behulp van bemiddeling bij bijvoorbeeld een burenruzie”.

In de eerste plaats is Esther Los natuurlijk gewoon diender en treedt zij op als grenzen worden overschreden. “Maar ik ben als wijkagent oplossingsgericht en heb een groot sociaal inlevingsvermogen. Ik ben niet de hele dag in de wijk, maar wel continu voor mijn wijk bezig. Ik probeer een brug te vormen tussen burgers en politie, ik (wil) weten wat er leeft en zoek de mensen op. Op vele fronten wordt mijn inzet gevraagd. Daartoe moet ik soms keuzes maken en ben daarbij kritisch naar mijn inzet”.

Heb je een vraag aan Esther, Stuur haar een mailtje of bel haar. “Ik kom graag bij u thuis of u bent welkom op het politiebureau. U kunt mij ook volgen via mijn Twitteraccounthttps://twitter.com/wagrijswijkcent