Wieteke van Dort zingt op Dodenherdenking

Vrijdag 4 mei herdenken we onze doden. Wieteke van Dort zingt een aantal passende nummers en Rijswijker Timo Waarsenburg vertelt het bijzondere levensverhaal van Hans Beckman en het Rijswijks Strijdkoor zingt liederen uit de Mauthausen Cyclus. Bij de begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan 233 begint de herdenking, gevolgd door de gemeentelijke herdenking in de Oude Kerk. In Park Hofrust vindt de kranslegging plaats en is om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door een toespraak van de gemeente.

Herdenking begint op Begraafplaats Oud-Rijswijk
Op de Begraafplaats Oud-Rijswijk staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Slag om Ypenburg. Tijdens de plechtigheid (ontvangst vanaf 17.30 uur met koffie/thee) spreekt directievoorzitter van Yarden, Ron Bavelaar en worden er kransen en bloemen bij het monument gelegd. Naast twee minuten stilte en de Last Post zal Wieteke van Dort een aantal passende nummers zingen. Om 18.15 uur lopen aanwezigen naar de Oude Kerk voor het vervolg van het programma.

Timo Waarsenburg het levensverhaal van Hans Beckman
Na de wandeling begint de gemeentelijke herdenking om 18.30 uur in de Oude Kerk. Hier vertelt Rijswijker Timo Waarsenburg het bijzondere levensverhaal van Hans Beckman (1919-2011). In het begin van de Tweede Wereldoorlog diende Beckman in het Nederlandse leger, wanneer hij zijn zusje verliest en zijn vader wordt opgesloten in de Scheveningse gevangenis. Met zijn broertje vlucht Hans naar Zwitserland om vanuit Engeland tegen de Duitsers te gaan vechten. Maar de broers worden opgepakt en afgevoerd naar Auschwitz. Hans wordt hier op slag verliefd en vraagt het meisje meteen ten huwelijk. De militair overleeft het kamp. Rondom deze vertelling zingt het Rijswijks Strijdkoor liederen uit de Mauthausen Cyclus.

Kranslegging
Om 19.45 uur gaan aanwezigen in stilte naar Park Hofrust. Traditiegetrouw sluit de herdenking om 20.00 uur af bij het ‘Monument voor de gevallenen’ in Park Hofrust met de kranslegging en twee minuten stilte, gevolgd door de toespraak van burgemeester Michel Bezuijen. Aansluitend kan iedereen kransen of bloemen neerleggen bij het monument. Als belangstellenden dit namens een organisatie doen, kan dit worden gemeld bij de Gemeente Rijswijk, Tineke Trompert (ttromper@rijswijk.nl of 070 326 16 41).