Wethouder op de fiets langs de Rijswijkse straatverlichting

Voorafgaand aan de vergadering met de raadsleden vanavond over de problemen met de niet functionerende straatverlichting maakte wethouder Armand van de Laar gisterenavond op de fiets een rondje door Oud-Rijswijk en Leeuwendaal om zelf te zien of het licht brandt. “Vanavond bespreken we in de Raad de aanpak van de vervanging van de zeer oude kabels. Nog nooit zo veel geïnvesteerd in achterstallig onderhoud”, vertelt hij. Jaarlijks is dat bijna een half miljoen euro aan vervanging, naast de € 350.000 aan onderhoud.

9.000 lantarenpalen in Rijswijk
Armand: “In de Rijswijkse bodem ligt een kabelnetwerk van 285 kilometer lengte voor onze openbare verlichting. Bovengronds staan circa 9.000 lantaarnpalen. De stroom gaat naar 120 schakelkasten die ieder een aantal lantaarnpalen voeden. Sinds 2016 hebben we te maken met ernstige storingen in de openbare verlichting.

60 jaar oude kabels oorzaak van storingen
“De oorzaak van de storingen ligt in het verouderde kabelnetwerk en achterstallig onderhoud. In sommige buurten van Rijswijk is het zelfs meer dan zestig jaar oud”, legt Armand uit. De oude kabels hebben een huls van licht papier omgeven door teer. In de loop der jaren is die huls versleten waardoor er water tussenkomt en er storingen ontstaan. “De problemen werden duidelijk toen we de schakelkasten gingen vervangen door moderne exemplaren. Die zijn gevoeliger dan hun voorgangers en geven bij storingen op het kabelnetwerk geen stroom door aan de lantaarnpalen”.

Al ver met actieplan
“We zijn inmiddels al ver met de uitvoering van ons actieplan om de storingen aan te pakken. De schakelkasten zijn bijna allemaal vervangen, we verwachten dat deze operatie in februari of maart 2019 kan worden afgerond. Ook zijn we begonnen met de vervanging van het kabelnetwerk. We pakken nu een deel van de Ministerbuurt aan, daarna volgen andere wijken. Een buurt of wijk met het oudste netwerk en de meeste storingen is dan het eerste aan de beurt. Naar verwachting is dat Oud-Rijswijk”.

60 kilometer een vervanging toe
Van de Laar: “Er ligt in totaal 285 kilometer kabel. Daarvan is 60 kilometer urgent aan vervanging toe. “Daarom verdubbelen we in deze collegeperiode het jaarlijks aantal te vervangen kilometer tot gemiddeld 14 kilometer per jaar. Het is een forse klus waarmee we een paar jaar bezig zijn. Het is ondoenlijk om al die kilometers in pakweg een jaar te vervangen, de overlast voor onze inwoners zou immens zijn”.