Wethouder geeft startsein herinrichting ‘fietsstraat’ Delftweg

Wethouder René van Hemert gaf gisteren het officiële startsein voor de herinrichting van de Delftweg door een zogenoemde trotter met bouwinformatie te onthullen. Hij deed dat niet alleen als wethouder, maar ook als bestuurder van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Delftweg veiliger voor weggebruikers
De gemeente gaat de komende maanden de Delftweg herinrichten als fietsstraat. De reden is dat de situatie zoals die nu is in deze tijd niet meer goed genoeg is. Het fietspad dat er nu ligt, is eigenlijk te smal. Steeds meer mensen gebruiken een elektrische fiets en rijden daardoor harder dan andere fietsers. Deze twee groepen gebruikers zitten elkaar in de weg, vooral als het druk is. Straks hebben alle groepen fietsers meer ruimte.

Voetgangers moeten nu over het fietspad of het smalle jaagpad lopen. In de nieuwe situatie komt er een trottoir van anderhalve meter breed langs de hele Delftweg. Een bijkomend voordeel is dat de situatie voor auto’s  kan worden verbeterd. Sommige oversteken over de trambaan kunnen veiliger. Auto’s die nu vanaf bijvoorbeeld een bedrijf de Delftweg willen opdraaien, moeten op de trambaan wachten tot ze de weg kunnen oprijden. In de nieuwe situatie is er meer ruimte en kunnen auto’s voorbij de trambaan wachten.

Werk met werk maken
Er worden verschillende werkzaamheden tegelijk uitgevierd. De HTM gaat de trambaan aanpassen aan de nieuwe tram zoals die nu ook al op lijn 17 rijdt. De gemeente wil de afwatering van de weg verbeteren, de nutsbedrijven moeten de water- en gasleiding vervangen en de provincie Zuid-Holland wil onderhoudswerkzaamheden aan de oever uitvoeren. Door alle werkzaamheden te combineren, hebben omwonenden maar gedurende één periode overlast.

De Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de provincie Zuid-Holland maken de herinrichting tot fietsstraat mogelijk door financiële bijdragen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het eind van het jaar afgerond.