Wethouder Borsboom opent vernieuwde natuurtuin

De natuurtuin in het Wilhelminapark is vernieuwd. Afgelopen zondag is de gerenoveerde tuin officieel geopend door wethouder Duurzaamheid Marloes Borsboom.  Zij onthulde het nieuwe informatiebord bij de entree van de tuin. De opening is één van de belangrijke mijlpalen in de herontwikkeling van het Wilhelminapark.

Wonderen van de natuur
Doel van de natuurtuin is om iedereen kennis te laten maken met de wonderen van de natuur. Bij de vernieuwing van de tuin is uitgegaan van het oorspronkelijke ontwerp, dat gebaseerd was op het idee van een heemtuin. In een heemtuin groeien planten die van nature in dat gebied thuishoren. In deze natuurtuin zijn de grondsoorten geschikt gemaakt voor de verschillende biotopen. Dat is ook goed te zien op het nieuwe bord bij de entree. Zo willen de beheerders van de natuurtuin bezoekers uitdagen om de verschillende leefomgevingen te herkennen.

Actieve vrijwilligers
Een bijzondere rol bij de herinrichting is weggelegd voor de ongeveer 20 vrijwilligers van de natuurtuin. Elke woensdagochtend komen zij bijeen om het klein onderhoud te plegen, zoals maai- en klein snoeiwerk. De gemeente Rijswijk zorgt voor het materiaal en het groot onderhoud, waaronder het kappen van bomen en het grove snoeiwerk

Natuureducatie
De natuurtuin maakt deel uit van het Wilhelminapark. Aangelegd in de jaren ‘80 als groene buffer tussen Delft en Rijswijk, vindt er nu door de nieuwbouwontwikkelingen in Rijswijk Buiten een metamorfose plaats tot stadspark. Dit heeft tevens de impuls gevormd voor de aanpak van de Natuurtuin, die een grote rol speelt in de natuur- en milieueducatie.

Nieuwe bijenstal
De herinrichting van de natuurtuin is nog niet helemaal afgerond. De komende week zal de unieke nieuwe bijenstal worden geplaatst

Fotografie: Peter van Oosterhout