Wethouder Björn Lugthart uit Socialistische Partij gezet.

Per brief heeft het landelijke partijbestuur van de SP laten weten de populaire wethouder Björn Lugthart uit de partij te zetten. De aanleiding hiervoor is een principieel verschil van inzicht over het toesturen van aangiften inkomstenbelasting aan de partij. Bij de Socialistische Partij is het gebruikelijk dat wethouders en raadsleden hun volledige vergoeding afstaan aan de landelijke partij en hiervoor een lagere bijdrage terug ontvangen.

Wethouder Lugthart heeft, zowel tijdens zijn lidmaatschap van de Rijswijkse Gemeenteraad als de periode waar hij wethouder is keurig zijn afdrachten gedaan maar vind het veel te ver gaan dat men ook al zijn fiscale gegevens wil ontvangen over zijn eventuele spaargelden en neveninkomsten. “Het verstrekken van deze fiscale gegevens is een enorme inbreuk is op mijn privacy” aldus Lugthart.

De Rijswijkse politiek reageert met verbijstering. Henny van der Horst van de gelijknamige eenmansfractie verwacht dat deze beslissing van deze 17e eeuwse partij het einde van deze partij zal zijn in Rijswijk. Als formateur van dit College was Henny v.d. Horst trots dat hij deze zware wethouderspost heeft geaccepteerd nadat hij zijn kwaliteiten had bewezen in de voorgaande raadsperiode. “Voor deze wethouders functie heeft Lugthart een veel beter betaalde managementfunctie in het bedrijfsleven moeten opgeven” aldus Van der Horst.

Raadslid Ger Kruger van Beter voor Rijswijk reageerde eveneens met verbazing. “Het is een interne aangelegenheid van de SP maar het is toch van de gekke dat deze Stalinistische partij de inkomsten wil weten van bijvoorbeeld zijn krantenwijk”. De fractie van Beter voor Rijswijk zal Lugthart als wethouder blijven steunen en hem beoordelen op zijn functioneren.

De fractie van de SP, te weten Sara Riezebos en Eric Schutte blijven onverminderd het beleid en inzet van de coalitie door hun voorgedragen populaire wethouder in de coalitie ondersteunen.

Binnenkort beginnen ook in Rijswijk de campagnes rondom de tweede Kamerverkiezingen. Het is nog onbekend of in Rijswijk een campagne zal worden gevoerd door de Socialistische Partij.