Wel betalen maar geen invloed op woonvoorziening

Rijswijkers kunnen in het kader van de WMO  bij de gemeente voor een woonvoorziening vragen. Wil van Nunen, raadslid van de PvdA-fractie vindt het vreemd dat de burger wel mag meebetalen, maar geen invloed heeft op de keus van de aannemer. Zij merkt dat de bedragen vaak wel hoog zijn en vraagt zich af hoe de aanbesteding gebeurt. Zij stel hierover vragen aan het college.

Kwalitatief onvloeldoende
“Voor een uitgevoerde opdracht bij een inwoner in Rijswijk was de factuur van enkele kleine werkzaamheden in en rondom het huis circa €2.500. Dit werd voor deze werkzaamheden als behoorlijk hoog ervaren. In de praktijk werd de opdracht via onderaanbesteding uitgevoerd door een aannemer in het oosten van het land! Het uiteindelijke resultaat was bovendien op onderdelen kwalitatief onvoldoende”, aldus raadslid Van Nunen

Onnodig dure voorzieningen
“Cliënten hebben geen invloed op de inkoopprijs van werkzaamheden, maar aan hen wordt wel een deel van die kosten in rekening gebracht”, vult ze aan. Ze wil nu weten welke procedure hanteert de gemeente hanteert bij de aanbesteding ten behoeve van uitvoering van woonvoorzieningen? “Zijn er vaste overeenkomsten met één of enkele aannemers in de regio of worden opdrachten per situatie verleend”, vraagt zij “Wij vinden dat een (onder)aannemer van ver buiten onze regio een voorziening onnodig duur maakt. Wellicht moeten we de gemeentelijke procedure rond aanbesteding van WMO-woonvoorzieningen aanpassen”.