Weg vrij voor Zwarte Piet op Rijswijkse scholen

Het College van de Rechten van de Mens heeft niets tegen Zwarte Piet als vrolijke kindervriend. Wel als hij wordt weggezet als dom, onderdanig, slecht pratend en met extra dikke rode lippen. Marc Giling (Pietengilde) en Marc Weterings (Beter voor Rijswijk) willen hierover in gesprek met het bestuur van de Laurentiusstichting (Pyramide, Maria-, Petrus-  en Godfried Bomansschool). Niets staat de komst straks van Zwarte Piet in Rijswijk in de weg.

In eerste instantie had het College voor de Rechten van de Mens een standpunt op de website staan waaruit schoolbesturen opmaakten dat zij over moeten gaan tot verandering van Zwarte Piet. Zij wilden zelfs scholen verplichten de kleur zwart binnen enkele jaren te laten verdwijnen. Inmiddels staat op de website een aangepast standpunt dat wel duidelijk is.

Het College in van mening dat er met de kleur zwart niets mis is, maar dat het volgens hen hierbij alleen gaat om een combinatie van mogelijke discriminatoire factoren die tot een negatieve stereotypering kan leiden.

Zij stelt “Een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet kan, in onderlinge samenhang, een negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur schetsen en bevestigen. Denk aan de combinatie van kenmerken, gedragingen en rol als een (egaal) zwart of donkerbruin gezicht, zwart kroeshaar, dik aangezette rode lippen, gouden oorringen, krompraat of accent, niet al te slim, atletisch, een onderdanige houding, een ondergeschikte rol naast een blanke man en dergelijke. Het gaat om het totaalplaatje dat de combinatie van een of meer van deze aspecten tezamen oplevert.”