We moeten stoppen met pappen en nathouden

Armoede in Rijswijk is niet te bestrijden door het geven van een uitkering, maar het probleem moet breder worden aangepakt. Armoede verdwijnt niet, als je de schulden oplost of extra geld aan huishoudens besteedt. Het patroon moet doorbroken worden.

Stoppen met pappen en nathouden
Rijswijk.tv sprak met Arnout Timmerman van de politieke beweging Wij.: “We moeten stoppen met pappen en nathouden en starten met een definitieve oplossing. Mensen moeten goed begeleid worden om armoede te voorkomen en op te lossen. “Het begint eigenlijk al als je wakker wordt met een goed ontbijt en vooral kijken naar de talenten en taalbeheersing. Het is belangrijk dat iedereen goed deelneemt aan de maatschappij.”

Sociaal Isolement
Mensen die in armoede leven komen vaak in een sociaal isolement terecht en belanden dan in een vicieuze cirkel. “Dit moeten we doorbreken”, aldus Timmerman. “Denk bijvoorbeeld aan de deelname aan verenigingen. Dat kan een sportclub zijn, maar ook kunstvormen als toneel, muziek en dans vallen hier onder. Ook vrijwilligerswerk in de vorm van mantelzorg kan enorm helpen.

Schulden keren terug na hulp
In de afgelopen jaren worden Rijswijkers die door schulden onder de armoedegrens moeten leven geholpen middels schuldsanering. Dit is een regeling waarbij na enkele jaren alle schulden worden kwijtgescholden. Timmerman: “In veel gevallen zien we dat mensen terugvallen in schulden en armoede omdat ze niet voldoende houvast en middelen krijgen om opnieuw te beginnen.”

Schriftelijke vragen
De fractie van Wij. heeft wethouder Van der Pol middels schriftelijke vragen gevraagd, de aanpak van armoede in Rijswijk anders te bekijken. Ze vragen het college te erkennen dat Armoede niet alleen door symptoombestrijding als financieel bijstand en/of schuldhulpverlening kan worden bereikt. Ook wil de partij weten of het college een actieplan wil ontwikkelen dat zich richt op de ingewikkeldheid van armoede met aandacht voor jongeren in een kwetsbare positie om deze groep sociaal sterker en economisch zelfstandiger te maken door ze aan het werk te krijgen.

Talent van statushouders wordt verspild
Timmerman: “Je kan nooit zonder schuldhulpverlening. We moeten het patroon doorbreken. Uiteindelijk zul je zien dat er minder geld gaat naar de hulpverlening omdat we het probleem bij de wortels aanpakken. Statushouders zitten bijvoorbeeld vaak langer op de bank. Het duurt langer voordat zij kunnen participeren. Je verspilt een hoop talent en het kost een hoop geld.”

Teveel bezig met de oplossing.
Sinds de jaren 70 is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak en bestrijding van armoede. “In Nederland zijn we teveel bezig met een simpele oplossing voor een steeds groter groeiend probleem. We moeten meer aandacht hebben voor preventie van armoede. Dit kan door focus te leggen op onderwijs en werk, maar ook sport en gezondheid, kust en cultuur. Kortom, we moeten mensen die in armoede leven meer betrekken bij de samenleving en ze uit hun isolement halen.”, aldus Arnout Timmerman. “Wij. vindt daarom, dat bijvoorbeeld de inzet op talentontwikkeling en leefbaarheid in de wijken van groot belang is en vraagt om een actieve opstelling van het college inzake het doorbreken van de ‘sociale erfelijkheid’ van armoede.”