Voorkom verrassingen en controleer je fietsverlichting

Vannacht gaat de klok een uur terug. Een uurtje langer slapen dus. Dit is niet alleen prettig voor de liefhebbers van het kussen, maar het betekent ook dat het langzaam wat kouder wordt en dat het vanaf zondag in de avond eerder donker is. Om die reden werd zaterdag 28 oktober door verkeersveiligheidsorganisaties verkozen tot “Dag van de Fietsverlichting”.

De organisaties kiezen voor deze dag, omdat dit de dag is waarop de klok ‘s nachts een uur terug gaat. Vanaf dat moment wordt het dus ook eerder donker en is goede fietsverlichting nog belangrijker. De betrokken partijen gaan vanaf nu elk jaar bij de overgang naar de wintertijd hier aandacht voor vragen.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 67 procent van de automobilisten die ook wel eens met de fiets rijdt het heel belangrijk vindt dat de fietsverlichting het doet. Bij fietsers zonder rijbewijs is dit percentage ‘slechts’ 50 procent.

De betrokken partijen zetten zich vanaf begin oktober al in met diverse campagnes door het land om het belang van fietsverlichting te benadrukken. Zo is de ANWB Lichtbrigade actief bij scholen, winkels, verenigingen en NS-stations, ondersteunt VVN in diverse provincies lokale actiegroepen en gaan de VVN-afdelingen aan de slag met de toolkit ‘Fietsverlichting’.