Vogelhuisjes in Wilhelminapark om de Koolmezen te helpen met nestelen

Wat doen al die ‘vogelhuisjes’ ineens in het park? In Rijswijk worden ruim 200 mezenkasten opgehangen, zoals hier in het Wilhelminapark.

Extra nestgelegenheid
Hiermee wil de gemeente extra nestgelegenheid creëren voor onder andere de koolmees. Deze vogels eten graag eikenprocessierupsen. In Rijswijk nestelt de eikenprocessierups zich in veel eiken. Het beestje kan vervelende klachten veroorzaken. Denk hierbij aan flinke jeuk, huidirritaties en zelfs ademhalingsproblemen.

Studenten houden gebruik bij
Vorig jaar zijn er al zo’n 40 nestkasten opgehangen in bomen in de Karel Doormanlaan, bij een basisschool aan de Huis te Landelaan en de Daniël Catterwijckstraat. Studenten van het Wellantcollege hebben gedurende 2020 bijgehouden hoeveel kasten er in gebruik zijn geweest en hebben ze schoongemaakt. De conclusie is dat alle kasten één of meerdere malen voor een nestje zijn gebruikt. Een succesvolle actie dus en daarom wordt er een vervolg aangegeven. De locaties voor de nestkasten zijn bepaald aan de hand van de gemelde overlast van de eikenprocessierups.