Vieze vlek in Rijswijkse historische centrum

Bezoekers van het oude centrum van Rijswijk zijn onder de indruk. Authentiek, schitterende geveltjes. Alles lijkt in harmonie. Alleen die scheve Amsterdammertjes met ketting bij de waterput en de steigerhouten bank om de boom voor de kerk, die passen er niet echt bij dit historische karakter. Rijswijker Hans Paping heeft een plan gemaakt dit aan te passen. Voor € 15.000 staan er mooie paaltjes met een echte fraaie schakelketting en komt er een stijlvolle bank om de boom.

Tijdens de forumvergadering van dinsdagavond bleken de raadsleden ook niet onder indruk van de huidige situatie en wachten ze een voorstel af van het College.

In 2010 werd de historische waterput uit 1550 bij opgravingen gevonden  onder het wegdek van de Herenstraat. Een nieuwe historische aanwinst voor het oude centrum van Rijswijk. Met de komst van de waterput wordt een belangrijk deel van Rijswijks archeologisch erfgoed zichtbaar gemaakt. Om de waterput permanent zichtbaar te maken werd gekozen voor een dikke glasplaat waar overheen gelopen kan worden. In de put zelf is verlichting aangebracht.

Echter, toen bij regen een passant onderuit ging op deze glasplaat, werd er een ketting omheen gemaakt. Op snelle oplossing om verdere problemen te voorkomen, maar niet mooi. Later volgde nog de bank van steigerhout om de boom. Leuk zo’n bank, dagelijks wordt er veel gebruik van gemaakt, maar ook niet echt mooi. En ook niet passend bij de omgeving.