[VIDEOARCHIEF] Grote brand in winkelcentrum in de Bogaard

Winkelcentrum in de Bogaard bestaat 55 jaar. Dit weekend wordt dit groots gevierd. In 1963 opende burgemeester Archibald Bogaardt het winkelcentrum dat in die tijd werd gezien als een van de eerste speciaal gebouwde moderne winkelcentra van Nederland. In de Bogaard kende veel hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Rijswijk.tv dook de archieven in en vond een extra nieuwsuitzending van 20 maart 1993. Stichting Omroep Rijswijk deed verslag van de brand en spreekt met brandweerofficier van dienst, dhr. van Leeuwen.

Verschillende branden
In de Bogaard werd verschillende keren getroffen door brand, al dan niet door brandstichting. In december 1977 was de eerste brand. Zeven bedrijven liepen schade op door kortsluiting in de meubelzaak van Hulshoff. In maart 1993 werd er brand gesticht en brandde 16 bedrijven af waaronder de Albert Heijn en de Bruna. Veertig andere bedrijven liepen schade op met een totale schadepost van 25 miljoen gulden (ruim 11 miljoen euro).

Tweede brand in 1993
De ellende hield niet op voor de ondernemers toen op 6 augustus 1993 weer brand ontstond in het winkelcentrum. Deze brand ontstond op de eerste etage van de oude passage op de afdeling tuinmeubelen van de Blokker. Al het winkelende publiek kon op tijd wegkomen. Het blussen van de brand werd bemoeilijkt door het instortingsgevaar van het dak dat ingestort was. De schade liep op tot ruim 7 miljoen gulden (ruim 3 miljoen euro).

Veel hulpdiensten uit de regio
Voor het bestrijden van de branden rukte eenheden van Den Haag, Wassenaar, Zoetermeer, Leidschendam, Delft en Voorburg uit om de brandweer van Rijswijk te ondersteunen.