[VIDEO] Veiligheidscijfers 2019 Rijswijk gepresenteerd

Donderdag zijn de veiligheidscijfers van de gemeente Rijswijk over 2019 gepresenteerd. Er is een lichte stijging te zien in de gemelde incidenten. Dit valt echter niet uit de toom van de landelijke groeicijfers. Incidenten werden in 2019 ook deels los geregistreerd. Dit kan ook de groei deels veroorzaken.

Goed voorbereid blijven op veiligheidsissues
In totaal groeide het aantal misdrijven in 2019 naar 3.213 tegenover 2.883 in 2018. De diefstal van en vanuit auto’s groeit, maar dit komt volgens teamchef van de Politie, Marian Zaal vooral omdat de auto’s steeds duurdere gadgets ingebouwd hebben.

Woninginbraken daalt mede door buurtpreventie
Het aantal woninginbraken is voor het tweede jaar op rij fors omlaag gegaan. In 2017 waren dit er nog 197. In 2019 daalt dit getal naar 112. Dit komt mede door de inzet van buurtpreventieteams. Zij maken mensen bewust van de gevaren en zijn een extra paar ogen in de wijk.

Zorg over delicten met wapens onder jongeren
Een zorg die is uitgesproken is de stijging in de incidenten rondom jongeren met wapens. Burgemeester Michel Bezuijen vindt dat dit probleem bij de wortels aangepakt moet worden en dat de ouders van deze jongeren hier een belangrijke rol in moeten spelen. Bezuijen: “Maar het gaat verder dan dat. We moeten jongeren weerbaar maken voor invloeden van buitenaf.”

Brandweer presenteerde nieuwe technische snufjes
De brandweer was ook aanwezig tijdens de presentatie van de cijfers. 2019 kende 649 incidenten. Ook hier is een groei waar te nemen tegenover 562 gevallen in 2018. De grootste stijging zat in de branden. De brandweer introduceerde de blusrobot die nu ingezet kan worden als een locatie te gevaarlijk is voor brandweermannen. Ook de cold cutter is nieuw. Deze machine kan met hoge druk door materialen heen snijden. Ook worden er droes ingezet om beter van bovenaf de situatie te kunnen bepalen.

Ouderen ondersteunen in zelfredzaamheid
De brandweer zet zich met burgers en vrijwilligers ook in om bij senioren langs te gaan om te kijken of hun huizen veilig zijn en geen gevaren kunnen opleveren rondom de brandveiligheid. Ook werden er in 2019 in totaal 81 huisbezoeken afgelegd bij inwoners die hun huis wilde laten inspecteren op brandveiligheid.