[VIDEO] Raad gaat in debat over wantoestanden AZC

Dinsdagavond heeft Marc Weterings van de politieke partij RijswijksBelang een motie ingediend om het contract met het COA niet te verlengen. Een motie is een discussiestuk met stemming tot gevolg.

RijswijksBelang baalt van de situatie
Weterings sprak in de raadszaal: ‘Laten we voorop stellen dat onze fractie ontzettend baalt van de berichtgeving rondom het AZC. Ik heb me open gesteld en ben bijvoorbeeld ook bij de open dag geweest. Met pijn in het hart moet ik keuzes maken. Zijn we hier om mensen op te vangen of om de veiligheid van de Rijswijkers te garanderen. De geweldsincidenten, intimidatie en bedreigingen van bewoners van het AZC groeien significant.

Weterings deed onderzoek
‘We zijn zelf de afgelopen weken bij bewoners en ondernemers in de Eisenhowerstraat geweest. Zij voelen zich onprettig en onveilig. Voor 28 februari moet er een schriftelijke opzegging gedaan worden richting het AZC.’

RijswijksBelang zegt voor de veiligheid van de Rijswijkers te gaan en koos er voor om een motie in te dienen om het huurcontract van het AZC niet te verlengen.

Larissa Bentvelzen vroeg naar aanleiding van de motie aan wethouder Armand van de Laar of er uitstel kan komen voor de datum dat de gemeente Rijswijk moet besluiten of ze het contract met het AZC verlengen of opzeggen. Romy de Man van Onafhankelijk Rijswijk deelde deze mening.

Het is een lange tijd goed gegaan
Armand van de Laar: ‘Er is een contract met een uiterlijke datum van 28 februari. Op die datum moeten we laten weten of we het contract wel of niet verlengen. Al die tijd voor november is het heel goed gegaan qua opvang. Er was eigenlijk een heel goede situatie. Ondernemers in de Plaspoelpolder waren tevreden.’

Overleg met COA over contract
De gemeente Rijswijk heeft de ernst van de situatie besproken en gekeken wat het COA hier aan kan doen. De gemeente heeft aan het COA gevraagd of ze het contract met het COA en de datum van 28 februari kunnen uitstellen. Het COA is akkoord met uitstel van drie maanden van de deadline zodat er een debat gevoerd kan worden met de raad.

Burgemeester reageert ook op de raad
‘De verantwoordelijkheid ligt bij het COA om tot een oplossing te komen. De toename van incidenten is een aanleiding om dit met u als raad te delen. Door het uitstel van de deadline voor de verlenging van het contract kunnen we met u als raad een debat voeren en de discussie voeren over de te nemen maatregelen.’, aldus de burgemeester.

Marc Weterings is voorzichtig optimistisch
Weterings: ‘Je praat over geregistreerde incidenten. Het is koffiedik kijken wat er niet wordt geregistreerd. Er wordt meer politie ingezet op het AZC. Dat gaat altijd ten koste van de Rijswijkers. We zijn blij met de toezegging dat we de ruimte krijgen om het debat te voeren en dat we met elkaar in gesprek kunnen gaan om te kijken wat het beste is voor Rijswijk. Na drie maanden kunnen we dan beslissen of we nog twee jaar verder gaan. Ik zie dit als een groot risico voor Rijswijk. Dit kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan. De motie houd ik daarom wel aan.’