[VIDEO] Noodkreet: Wie helpt Don Bosco Rijswijk aan nieuw onderkomen

Don Bosco Rijswijk moet zijn vertrouwde jeugdcentrum op het landgoed aan het Julialaantje verlaten per eind augustus 2024. Dit nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel binnen bij de vaste krachten en vrijwilligers. Als Don Bosco geen nieuwe locatie vindt dan staan 3.000 kinderen op straat, en dat kunnen we toch niet laten gebeuren!

[Tekst gaat verder onder de video]

Geschrokken van het nieuws
Rijswijk.tv sprak met Marlies Cuppen. Zij is al jarenlang een drijvende kracht achter Don Bosco Rijswijk. Zij kan het nog steeds niet bevatten dat ze afscheid moeten gaan nemen van hun vertrouwde plekje: “Het is heel gek. Deze zomer vierde we ons 70 jarig jubileum en kort daarna zit je in deze bizarre situatie dat we op zoek moeten naar een nieuwe plek.” Vroeger was Don Bosco zelf eigenaar van het landgoed. Nu is het in handen van een echtpaar die achter het clubhuis van Don Bosco wonen. Er werden in de afgelopen periode al verschillende gesprekken gevoerd met de huidige eigenaren, maar deze gesprekken hebben tot dit moment nog niet geleid tot een oplossing voor te toekomst.

De droom moet blijven voortbestaan
Giovanni Bosco, die later bekend werd als Don Bosco was priester in Turijn. Hij zag jonge mensen door de straten dolen, werkloos en verloren. Hij startte een centrum waar de jonge mensen terecht konden. Dit groeide uit tot een steeds grotere groep mensen die een plek vonden om te zijn en zich te ontwikkelen. Marlies wil het werk van Don Bosco voortzetten en zet alles op alles: “Al moet ik het vanuit mijn woonkamer runnen en de activiteiten voor de kinderen uitvoeren op een voetbalveld, dan doe ik het ook. En mijn team van 70 vrijwilligers, die denken er precies hetzelfde over. Ze zijn heel erg geschrokken van het nieuws dat we weg moeten, maar we zetten onze schouders er onder. We doen het voor en met de kinderen!”

Heel veel te doen
Don Bosco Rijswijk biedt veel voor kinderen. Denk aan het bekende vakantiebos dat al tientallen jaren elke zomer plaatsvindt in en om het landgoed. Kinderen, waarvan ouders niet veel te besteden hebben kunnen drie weken lang genieten. Maar er is meer. Op drie schooldagen in de week zijn er drie of meer activiteiten. Zo is er taal fit voor kinderen, zowel Nederlandse kinderen als kinderen die de taal nog niet machtig zijn, maar ook kan je koken en bakken bij Don Bosco en is er een tweede thuis project.

Help mee zoeken naar een nieuwe locatie
We vroegen Marlies wat ze nodig heeft aan ruimte: “We weten dat als we iets anders vinden dat het waarschijnlijk niet zo groot zal zijn als dit, want we hebben nu 1.800m2. Daarbij is het extra zonde om afscheid te nemen van deze plek omdat we de afgelopen tien jaar hard hebben gebouwd aan een honk voor kids die van alles kunnen doen.”

Er wordt al gespeculeerd over andere locaties waar Don Bosco hun werk kan voortzetten. Zo komt het Oude Raadhuis voorbij als plek. Ook de Voorde is genoemd. Die laatste moet echter wel flink gerenoveerd worden. “We zijn een financieel gezonde organisatie maar we kunnen ook niet zomaar even ergens een pandje kopen, dus we hopen dat iemand een locatie heeft in of om Rijswijk waar we naartoe kunnen,” aldus Marlies.

En wat als Don Bosco zou wegvallen?
Het wegvallen van Don Bosco zou betekenen dat duizenden kinderen geen plek meer hebben waar ze naar toe kunnen. Marlies: “Alleen het vakantiebos heeft jaarlijks al 250 tot 300 kinderen. We hebben per jaar 3.000 kinderen. Dat zijn 1.000 van Don Bosco zelf en daarnaast ook nog 2.000 van andere gebruikers van ons pand. En die kinderen hebben de plek hard nodig. Denk bijvoorbeeld aan een kind uit een gezin die gepest wordt. Als dat kind niet meer elke week kan komen spelen dan heeft het grote gevolgen.”

Als we er maar zijn voor de kinderen
Marlies: “Wij kunnen overal ons werk doen. Don Bosco had als uitgangspunt dat hij er voor de kinderen wilde zijn. Wij zitten in een gebied waar kinderen de hulp nodig hebben, dus ik hoop dat we snel een nieuwe plek vinden in Rijswijk, Den Haag of omgeving. Met ons netwerk heb ik het vertrouwen dat investeerders ons kunnen helpen, alleen tijd is onze vijand.”

Wie kan Don Bosco helpen? Neem voor meer informatie of welke hulp dan ook contact op met Marlies Cuppen.