[VIDEO] Bewoners mogen meedenken over verbeteren van luchtkwaliteit

Bij de aanleg van de wijk RijswijkBuiten is de parkeernorm vastgesteld op gemiddeld 2 auto’s per huishouden terwijl er geen rekening gehouden is met openbaar vervoer. Dat stelt GroenLinks fractievoorzitter Marieke Alberts in gesprek met Rijswijk.tv.

Beperkt openbaar vervoer
Ik vind dat de keuzes anders gemaakt kunnen worden. De bus komt hier maar beperkt langs en er is geen rekening gehouden met duurzame oplossingen. “Daar kun je ook andere keuzes maken die bijdrage aan de schone lucht,” aldus Marieke.

Luchtkwaliteit moet beter
Wethouder Armand van de Laar reageerde voor onze camera: “De luchtkwaliteit in Rijswijk is inderdaad niet goed en dat is niet iets om trots op te zijn.” Van de Laar is zich er van bewust dat er iets gedaan moet worden om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. “We werken al tien jaar lang in een nationaal programma om die lucht schoner te krijgen. We zien daardoor een verbetering, maar we zijn er nog lang niet.”

School staat op vreemde plek
De fractievoorzitter van GroenLinks vindt ook dat de school te dicht bij de weg gebouwd is. Alberts: “Het is eigenlijk best wel gek dat we hier voor een school staan die vlak naast de weg staat. Er zitten hier veel jonge kinderen op school waar de longen nog volop in ontwikkeling zijn. Zo’n school kan beter midden in de wijk staan.”

Luchtkwaliteitsplan
Wethouder van de Laar besluit: “Binnenkort komt er een luchtkwaliteitsactieplan. Bewoners in Rijswijk zullen worden opgeroepen om te reageren om samen te bepalen wat we moeten doen om de lucht schoner te krijgen.”