Verslechtering openbaar vervoer Rijswijk dreigt

De Metropoolregio(MRDH) en de HTM hebben snode plannen met het openbaar vervoer in Rijswijk. Lijn 23 krijgt een andere route en lijn 18 gaat een kortere route rijden. Met name de Muziekbuurt is de dupe. Maximaal 500 meter naar een halte wordt een illusie. Wethouder Björn Lugthart heeft 11 juni een gesprek met de MRDH. Hij gaat al zijn overtuigingskracht inzetten om de plannen te veranderen. Er ontstaan anders witte vlekken in het Rijswijkse OV-netwerk.

Grip kwijt op ons openbaar vervoer
“Ons openbaar vervoer wordt nu bepaald door 23 gemeentes van de Metropoolregio, wij lijken de grip kwijt te zijn”, betoogde Marieke Alberts van Groen Links gisteren in de Forumvergadering van de gemeenteraad. “De frequentie en de ontsluiting gaat op korte termijn veranderen. Dat betekent een ongewenste verslechtering die ten koste gaat van inwoners die afhankelijk zijn van openbaar vervoer,” aldus Marieke.

Problemen voor ouderen en minder validen
Andy Kooy van de PvdA is bang voor een neerwaartse spiraal: een lagere frequentie leidt tot minder gebruik en vergroot de kans op verdwijnen van lijnen”. Hij voorziet ook problemen voor ouderen en minder validen. “Zij zullen steeds meer afhankelijk worden van speciaal vervoer.”

MRDH overtuigen
Menno van Enk van CDA Rijswijk benadrukt het grote belang van openbaar vervoer. “We moeten alles op alles zetten om de MRDH te overtuigen”. Beter voor Rijswijk betoogde bij monde van Dennis Cupedo dat de concurrentiepositie van het openbaar vervoer ten opzichte van de auto anders verslechtert. Marc Weterings van Rijswijks Belang vroeg zich al af wat te doen als de plannen doorgaan. Wethouder Björn Lugthart wil daar nog niet aan denken. Hij gaat er bij de MRDH voor pleiten dat het openbaar vervoer niet veranderd.