Vermeende criminele geldkoerier aangehouden in Rijswijk

In Rijswijk is dinsdag 10 oktober een 43-jarige man aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie is de man vermoedelijk onderdeel van het Nederlandse criminele circuit. Bij de aanhouding is een bedrag van 20.000 euro in beslag genomen.

Grieks crimineel netwerk
De man zou opereren in het netwerk van een Griekse ‘ondergrondse’ bankier die in mei van dit jaar werd opgepakt. Via dit netwerk zou in 2020 ongeveer 500 miljoen euro aan contant geld voor criminelen zijn verplaatst.

Miljoen euro verplaatst
Na onderzoek aan een bij de man in beslag genomen telefoon, kwam de Taskforce Underground Banking de verdachte in Rijswijk op het spoor. Volgens het OM zou hij in 2023 minstens een miljoen euro hebben verplaatst in opdracht van de Griek, die in Augustus is overgeleverd aan Nederland.

Niet de eerste aanhouding
Eerder werden al twee andere personen uit het netwerk van de Griekse ‘bankier’ aangehouden. Daarbij onder andere een vuurwapen en contant geld aangetroffen. Ook werd er iemand in de Verenigde Arabische Emiraten aangehouden 2 weken terug, na onderzoek van het OM.

De 43-jarige verdachte uit Rijswijk wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De eerste openbare rechtszitting tegen de Griekse verdachte zal plaatsvinden op 8 november.