Veilige en warme woonplek voor mensen met beperking

Wethouders Björn Lugthart en Ronald van der Meij ondertekenden maandagmiddag een heel bijzondere intentieovereenkomst met Stichting Our House. Een plan voor woonstudio’s in RijswijkBuiten voor een groep jong-volwassenen met een verstandelijke beperking. “Een droom komt uit,” zegt initiatiefneemster Miranda Rennings.

Twee jaar geleden maakte ze de Rijswijkse bestuurders warm voor haar idee. “Het Rijkbeleid zet steeds meer in op het zelfstandig wonen van mensen met een  beperking. De gemeente Rijswijk vindt het initiatief van Our House een goede invulling daarvan en werkt graag mee aan de realisatie”, aldus Ronald van der Meij, wethouder bouwen en volkshuisvesting.

De gemeente werkt mee, maar er is geen sprake van een gemeentelijke financiering van het project. “Het project wordt zo opgezet dat de woonstudio’s als sociale huurwoning geëxploiteerd worden. Voor de inrichting zoekt Our House sponsors”, vult Björn Lugthart wethouder van zorg en sociale zaken aan.

Het woonconcept bestaat uit 14 zelfstandige woonstudio’s onderverdeeld in drie zorggroepen met een gemeenschappelijke ruimte. Het zorgconcept bestaat uit 24-uurs zorg, inclusief kantoor en slaapruimte, te verzorgen door zorginstelling Ipse de Bruggen.

Het project komt in de nieuwe wijk De Linden tussen Groenrijk en de Prinses Beatrixlaan. Een wijk met duidelijke Dudok-elementen. De eerste paal gaat in de zomer van 2017 de grond in, waarna na een maand of acht de studio’s worden opgeleverd.

Miranda Rennings: “Our House is a very fine house with two cats and a yard, het bekende nummer van Crosby Stills Nash & Young. Zo zien wij het complex, een fijnen gezellig huis om in te wonen”.