Vanaf nu is vergunning verplicht voor verhuren woning in Rijswijk

Wie vanaf nu een kamer wil verhuren in zijn woning, moet hiervoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeenteraad heeft dit dinsdag vastgesteld naar aanleiding van een verzoek van D66 en VVD. Ook voor het splitsen van een woning is vanaf nu een vergunning nodig. De gemeente wil hiermee overbewoning en overlast tegengaan. De vergunningen zijn nodig voor woningen met een Woz-waarde van maximaal 567.000 euro.

Beleggers aan banden leggen
Wethouder Gijs van Malsen noemt deze beslissing ‘een mooie stap in het tegengaan van beleggers die woningen opkopen en verhuren.’ Van Malsen geeft aan dat hij liever ziet dat dat woningen naar starters, leraren of verpleegkundigen gaan.

Vraag naar koopwoningen groot
De gemeente heeft de vergunningplicht ingesteld, omdat de vraag naar betaalbare koopwoningen in de stad groot is. Door de sterk gestegen woningprijzen en het sterk gedaalde aanbod, is het voor veel mensen niet of nauwelijks meer mogelijk om een betaalbare koopwoning in de stad te vinden. Het is voor een starter en middeninkomen niet mogelijk om een start te maken op de koopmarkt en daarna door te stromen naar een andere woning. Ook kan verkamering en splitsing leiden tot overlast en een slechtere leefbaarheid in de straat of buurt.

Starters moeten meer mogelijkheid tot kopen krijgen 
Het komende jaar wil de gemeente nog een paar stappen zetten om ongewenste praktijken van verhuurders tegen te gaan. Daarbij zit ook de zogeheten ‘opkoopbescherming’. Deze opkoopbescherming moet ervoor zorgen dat investeerders geen betaalbare koopwoningen meer kopen om te verhuren. Die woningen kunnen dan naar huishoudens die een woning kopen om er zelf te kunnen wonen. Het voorstel werd unaniem aangenomen in de raad.