Unieke kans voor meervoudig beperkte kinderen

Januari 2019 opent Stichting KDC Aandachtslab in Rijswijk haar deuren. Een bijzonder kinderdagcentrum voor Ernstig Meervoudig Beperkte kinderen (EMB). Deze kinderen zijn zowel verstandelijk als lichamelijk beperkt. Daarbij hebben zij vaak medische problematiek.

Het idee
Twee en een half jaar geleden bedacht initiatiefneemster Maud Halkes het Aandachtslab. Maud heeft vier kinderen waaronder Suus die ernstig meervoudig beperkt is. Rijswijk.tv sprak met Maud: “Ik wil Suus net zoveel kansen geven andere kinderen. Dat is de drijfveer voor dit project.”

KDC Aandachtslab is een ouderinitiatief en dus ligt de motivatie van de betrokkenen hoog. Alleen de professionele zorgverleners ontvangen een salaris. De anderen werkzaamheden worden vanuit de vrijwilligersorganisatie uitgevoerd, zoals de bestuurlijke taken maar ook extra hulp voor wandelen, boodschappen en het onderhoud aan het pand en tuin. Met deze aanpak kan KDC Aandachtslab een inzet van 1 begeleider per 2 kinderen bieden.

Ontwikkeling is het belangrijkst
Stichting KDC Aandachtslab heeft drie belangrijke kernwaardes. De ontwikkeling van de kinderen, structurele beweging en meedoen in de maatschappij.  Maud vertelt: “Ontwikkeling is belangrijk voor de kinderen. Daar is kennis, tijd en aandacht voor nodig. Kinderen met EMB zijn de hele dag volledig afhankelijk van anderen, dus één op twee begeleiding is een must.”

Het tweede uitgangspunt voor de stichting is structureel bewegen. De Rijksuniversiteit Groningen heeft het programma ‘uit eigen beweging’ ontwikkeld. Dit programma is, op basis van de mogelijkheden, voor ieder kind persoonlijk opgesteld. KDC Aandachtslab is het eerste kinderdagcentrum wat deze methoden gaat toepassen.

Kleuterschool krijgt metamorfose
KDC Aandachtslab heeft een oude kleuterschool gekocht aan de Labouchèrelaan 1. Op het moment wordt het pand omgetoverd tot een kinderdagcentrum dat geschikt is voor de kinderen. De verbouwing en inrichting wordt gefinancierd met fondsen en acties zoals een benefietdiner en een gesponsorde fietstocht.