Undercoverbeelden Rijswijkse apencentrum tonen angst, stress en pijn

Een door een undercovermedewerker gemaakte opnamen in het apentestcentrum BPRC in Rijswijk zijn naar buiten gebracht. “Deze beelden tonen de stress, angst en pijn bij de apen. Dit mogen we niet tolereren,” zegt Robert Molenaar van Animal Rights. Hij vindt de beelden schrijnend. De Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van de beelden Kamervragen gesteld aan de minister. Vrijdag 14 september organiseert ‘Een DIER Een VRIEND’ een nieuwe protestactie voor de poort van het BPRC aan de Lange Kleiweg.

 Schokkende camerabeelden
De medewerker filmde hoe apen, ondanks een verdoving, reageren op injecties in het hoofd en het tatoeëren van een nummer op de borst. Dieren die bijkomen uit hun verdoving zijn gedesoriënteerd en worden alleen achtergelaten waardoor zij zich kunnen verwonden. Apen worden afgemaakt voor het oog van andere apen die doodsbang zitten opgesloten in hun krappe kooien.

Nonchalante medewerkers
Op de beelden is te zien hoe een aap met een gapende hoofdwond niet wordt behandeld. De BPRC medewerker reageert laconiek op de hoofdwond: “Ik denk dat het uit zichzelf wel heelt.” Verder zie je een dansende en zingende BPRC medewerker tijdens een dierproef. Molenaar: “Het besef dat er met levende wezens wordt gewerkt is ver te zoeken. We willen dan ook dat het apentestcentrum sluit.”

317 dierproeven
In het BPRC zijn vorig jaar 317 apen gebruikt voor dierproeven. Daarvan hebben 137 dieren de experimenten niet overleefd. Het gaat om een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen werden 95 apen ingezet voor medische experimenten. Animal Rights vindt dat geen enkele aap gebruikt mag worden voor dierproeven en is een petitie gestart voor een algeheel verbod. De minister  besloot in juni 2018 dat het apentestcentrum met 40% moet inperken en er per direct gestart moet worden met het verkleinen van de kolonie die bestemd is voor dierproeven door geboortebeperking.