Tralies weg in dierenasiel ’t Julialaantje

De dieren in ’t Julialaantje, het asiel in Rijswijk waar gedumpte honden en katten uit een groot deel van de regio worden opgevangen, zitten straks niet meer achter tralies. Het gerenoveerde asiel wordt daarmee prettiger voor de opgevangen huisdieren. Het asiel wordt zo ontworpen dat tralies zo min mogelijk nodig zijn. In Engeland, waar ze al verder zijn met dierenwelzijn, hebben asiels al langer vrijwel geen tralies meer. De drie ton kostende renovatie van ’t Julialaantje gaat – na jaren lobbyen en fondsen zoeken – volgende maand beginnen.

,,Het asiel voldeed veertig jaar geleden aan de eisen, maar toen dachten we anders over wat dieren nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de leefruimte”, zei bestuurslid Ruud Dekker onlangs in deze krant over de aanpassingen. Die leefruimte wordt in de nieuwe situatie voor honden dan ook dubbel zo groot. Bij ’t Julialaantje worden honden en katten opgevangen uit Rijswijk, Delft, Pijnacker-Nootdorp en Westland.

Gedurende de werkzaamheden moeten de dieren voor een paar maanden naar een asiel in Zoetermeer. De medewerkers proberen daarom nu zoveel mogelijk honden en katten vlak voor de renovatie een nieuw thuis te bezorgen. Op die manier hoeven de dieren niet twee keer te verhuizen en is de extra belasting voor de Zoetermeerse dierenopvang iets minder groot.

Vanaf vandaag tot en met zondag 23 oktober zijn er speciale ‘warme huisdagen’ en extra lange openingstijden. Op vrijdag en zaterdag is dat van 13.30 tot 21.00 uur en op zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

De pensionfunctie van ’t Julialaantje is met het oog op de grootschalige verbouwing en renovatie van het oude asiel sinds begin deze maand opgeschort.

(bron AD/HC)