Tijd voor ‘mini bossen’ in Rijswijk

Groen in de wijken zorgt voor meer leefbaarheid. Wij pleiten voor minibossen zo groot als een tennisbaan waar wel zeshonderd inheemse bomen en struiken groeien, insecten zoemen en dieren zich thuis voelen, “ zegt Romke Jan de Vries van Groen Links Rijswijk. Natuurorganisatie IVN gaat samen met gemeenten, buurtbewoners en scholen 100 mini bossen in Nederlandse steden planten. Dat worden groene oasen kinderen en buurtbewoners kunnen bijkletsen, een kinderfeestje kan worden gehouden. “Het zou mooi zijn als Rijswijk binnenkort enkele mini bossen rijker is!”

Al mini bos in Delft
Een Japanse ecoloog bedacht in de jaren 70 een methode om inheemse bossen te herstellen. Dat inspireerde een Indiase ingenieur die deze werkwijze vertaalde naar een stadsomgeving en daarmee het concept Tiny Forests bedacht. In 2015 haalde IVN dit concept naar ons land. Romke Jan: “Inmiddels zijn er zo’n 12 mini bossen in Nederland, waaronder in onze buurgemeente Delft, aangelegd”.

Leuk om kinderfeestje te geven
Mini bossen hebben allerlei positieve effecten. “Het is een plek waar kinderen en buurtbewoners kunnen bijkletsen, een kinderfeestje kan worden gehouden of bramen kunnen worden geplukt om muffins mee te maken.  Het betrekken van de buurt bij het aanleggen en het onderhouden is ook een manier om met elkaar in contact te komen”, vertelt Romke Jan.

Rijswijk kan zich opgeven
Zo’n mini bos biedt daarnaast een prettige plek in de stad voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Ook draagt het bij aan het tegengaan van hittestress en wateroverlast in de stad. Tot slot heeft meer natuur in de buurt een positief effect op de gezondheid en luchtkwaliteit. Het IVN zoekt medio maart 2019 partnergemeenten om deze bossen te kunnen planten. GroenLinks wil graag dat de gemeente Rijswijk zich aanmeldt voor dit initiatief. “Het zou mooi zijn als Rijswijk binnenkort enkele Tiny Forests rijker is!”