Telegraaf: Rijswijkers omarmen vrijwilligerswerk

Rijswijkers zijn dol op onbetaalde klusjes. Dit blijkt uit de Vrijwilligersbank, waar het ruim een week na de oprichting storm loopt met aanmeldingen, zo lezen we in een artikel van Marieke van Essen in Dagblad De Telegraaf. Waar veel andere gemeenten het aantal vrijwilligers zien teruglopen, telt het Rijswijkse initiatief in mum van tijd 120 deelnemers, die incidenteel ’uitrukken’. Hun werkzaamheden variëren van achter de bar staan bij de hockeyclub en collecteren voor een goed doel tot het organiseren van een kerstbrunch voor eenzame ouderen.

Volgens Lugthart is de betrokkenheid erg groot.
De bank is een idee van de politieke beweging WIJ, die in maart voor het eerst deelneemt aan de raadsverkiezingen. „Wij merken dat incidentele vrijwilligersklussen aan populariteit winnen”, zegt wethouder Björn Lugthart, tevens lijsttrekker van WIJ in De Telegraaf. „Tot nu toe was er geen plek waar alle klussen en mensen bij elkaar komen. De bank helpt vrijwilligers bij het vinden van werk en verenigingen bij het zoeken van extra handjes. Het enige dat we verwachten is dat een organisatie die hulp heeft gekregen, zelf ook de handen uit de mouwen steekt.”
Volgens Lugthart is de betrokkenheid erg groot. „Er werd een vrijwilliger gevaagd voor een collecte ten bate van een ziek jochie. Het resultaat was dat er vijf dagen lang door zeven mensen werd gelopen”, geeft hij als voorbeeld. „Zo kan het ook in plaats van alleen maar te roepen wat er allemaal fout is.” De Vrijwilligersbank werkt nauw samen met ondernemers. Zo sponsort een fysiotherapeut vrijwilligers die een EHBO-cursus nodig hebben.

Bron: De Telegraaf