Strandwalfestival in 10 jaar alleen maar beter geworden

Het Strandwalfestival wordt komend weekend voor de tiende keer georganiseerd. Met secretaris Paul Schott, kijken we terug en vooruit. “Het is een echt onderdeel van Rijswijk geworden. Zoals wordt samen gewerkt door de vrijwilligers. In één woord fantastisch. Acht Rijswijkse scoutingclubs die op zondag als Scouting Rijswijk een programma voor de kids neerzetten met klimmen, een vuur maken en vlotten varen”.

Strandwalfestival leeft bij de mensen
“Mensen hebben behoefte aan contact. Dat biedt het Strandwalfestival. Bij het repeteren voor het gelegenheidskoor ‘Heel Rijswijk zingt”, tijdens de voorbereidingen  en natuurlijk op de vrijdag, zaterdag en zondag. Het Strandwalfestival leeft bij de Rijswijkers”.

Rijswijk heeft behoefte aan groot festival
Bij de viering van het 300 jubileum van de Vrede van Rijswijk in 1997 werd bij de vijver bij het oude stadhuis een groot feest gegeven. “Dat was zo’n succes dat er een festival moest komen in Rijswijk. Toenmalig burgemeester Ineke van der Wel nam het initiatief”, herinnert Paul zich.

Bescheiden start begin van huidige grote succes
Het eerste jaar waren er 40 kramen van verenigingen en organisaties op zaterdag en alleen een brunch op zondag bij De Naald. Er kwamen zo’n 14.000 bezoekers. Paul: “Anno 2018 staan er meer dan 110 kramen en zijn er zes podia. De zondag is een grote familiedag geworden. Dit jaar verwachten we 300.000 mensen.”

Toekomst festival is best een uitdaging
In die tien jaar is veel plezier beleefd op het Strandwalfestival. “Maar het was niet altijd makkelijk. De subsidie die we krijgen van de gemeente is in al die jaren niet verhoogd. We zijn erg afhankelijk van de sponsors. Dat bepaalt wel het programma dat je kan organiseren. Gelukkig is de Rabobank al die jaren onze hoofdsponsor. Als bestuur beginnen we in oktober alweer met de voorbereidingen voor 2019. Je wil toch elk jaar nieuwe elementen toevoegen. Afgelopen jaar zijn we begonnen met het Dierenpaviljoen, een groot succes. En dit jaar voor het eerst kunnen inwoners hier hun reünie komen vieren. Het Strandwalfestival is niet meer weg te denken uit Rijswijk. Het is in die tien jaar alleen maar leuker en beter geworden”. En met dat laatste zal iedereen het wel met Paul Schott eens zijn.