Stijging aantal gestorven proefdieren in Rijswijks Apencentrum

Bij het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk zijn vorig jaar proeven uitgevoerd op in totaal 317 apen. 137 van die dieren stierven daarbij. Dat is een stijging ten opzichte van 2016. Toen werd er getest op 95 apen. Dat heeft volgens het centrum te maken met een langlopend experiment met tuberculose dat vorig jaar is afgerond. Aldus het Algemeen Dagblad.

Vorig jaar jaar werden de meeste apen gebruikt voor het testen van medicijnen tegen tuberculose en aids. Sinds 2012 daalt het aantal als proefdier gebruikte apen jaarlijks. Vorig jaar was dus een uitzondering op die trend.

Wereldproefdierdag
Dinsdag is het ‘Wereldproefdierendag’. Animal Rights overhandigt dan 75.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer om het aantal proeven met dieren terug te brengen. De Nederlandse overheid heeft eerder aangegeven om in 2025 wereldwijd koploper te zijn op het gebied van proefdiervrij onderzoek. De helft van het aantal dierproeven moet dan vervangen zijn.  BPRC is, met zo’n 1500 apen, het grootste apentestcentrum van Europa.

Bron: AD