Stijgende energiekosten in 2019: wat verandert er precies?

De energierekening gaat in 2019 weer fors omhoog. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een gemiddeld huishouden in 2019 ongeveer € 327 extra kwijt is aan energiekosten. Dit is 17% meer dan in het laatste halfjaar van 2018. Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor het stijgen van de energierekening? En hoe kunnen inwoners uit Rijswijk hun energierekening zo laag mogelijk houden?

Leveringstarief van gas en stroom flink gestegen
Drie posten op de gemiddelde energierekening gaan dit jaar flink omhoog. Het gaat hier om de energieprijzen van de energieleveranciers (de leveringskosten), de energiebelasting op gas én de opslag van duurzame energie. Allereerst bespreken we de leveringskosten. Door de koude winter en de warme zomer afgelopen jaar, hebben Nederlanders veel meer energie gebruikt dan andere jaren. Energieleveranciers zien zich daardoor genoodzaakt om de tarieven te verhogen. Daarnaast wordt er steeds minder gas uit Groningen gewonnen, waardoor de vraag groter is dan het aanbod. Vooral mensen met een energiecontract met variabele energietarieven zullen de stijging flink in hun portemonnee voelen. Ongeveer de helft van alle huishoudens in Rijswijk heeft een energiecontract met variabele energietarieven.

Aanpassing energiebelasting
De stijging van de energierekening wordt ook veroorzaakt worden door het aanpassen van de energiebelasting. Gas wordt hoger belast, omdat we natuurlijk in Nederland van het gas af moeten. Een deel van deze belasting komt ten goede aan het gebruik van duurzame energie. Uit de belasting voor duurzame energie (de ODE) wordt namelijk de subsidie voor duurzame energie (SDE+) gefinancierd. De overheid wil het gebruik van duurzame energie stimuleren. Daarom wordt de belasting op stroom verlaagd. Dit is weer gunstig voor de mensen die overwegen een warmtepomp te kopen.

Tarieven van netbeheerder Stedin dalen iets
Stedin is in de regio Rijswijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het elektriciteitsnet. Zij dragen ook zorg voor het plaatsen, beheren en onderhouden van de elektriciteitsmeter. Om deze activiteiten te kunnen verrichten, moeten de ruim 2 miljoen klanten van Stedin netbeheerkosten betalen. Deze kosten bedragen ongeveer 25% van de totale energierekening. Men betaalt deze kosten niet direct aan Stedin, maar aan de energieleverancier. In 2019 hoeven de klanten van Stedin minder netbeheerkosten te betalen dan in 2018. Het netwerk- en transporttarief voor elektriciteit daalt dit jaar met ongeveer 5,4% vergeleken met 1 januari 2018. Het tarief voor gas daalt gemiddeld met 5,2%. Dit houdt in dat de netwerk- en transportkosten voor een gemiddeld huishouden in Zuid-Holland, Utrecht, regio Amstelland, Kennemerland en Noordoost Friesland (het verzorgingsgebied van Stedin) dalen met 18,43 euro.

Tips om de energierekening zo laag mogelijk te houden
Op de overheidsheffingen en de netbeheerderskosten hebben consumenten zelf geen invloed. Met de keuze voor een energieleverancier heeft de bewoner wel invloed op de leveringskosten. Het is verstandig om jaarlijks de prijzen van de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Zo weet men zeker dat ze (nog steeds) het goedkoopste energiecontract hebben. Daarnaast loont het om te investeren in energiebesparende maatregelen, zodat de energierekening meteen een stuk lager wordt. Ook met een aantal aanpassingen in het gedrag wordt de energierekening een stuk lager. Denk hierbij aan de verwarming wat lager zetten en apparaten niet op stand-by te zetten, maar volledig uit te schakelen.