Stijgende autokosten: hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt?

Het wordt elk jaar minder aantrekkelijk om een nieuwe auto te kopen. Dit komt doordat de brandstofprijs, verzekeringen, motorrijtuigenbelasting en bpm ieder jaar in prijs stijgen. Vooral de gemiddelde aanschafbelasting (bpm) is fors gestegen. Wat is de reden van deze stijging? En hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk autokosten betaalt?

Bpm met meer dan de helft gestegen
Bpm staat voor Belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Koop je in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Dan moet je bpm betalen. De gemiddelde bpm, ook wel aanschafbelasting genoemd, op een nieuwe benzineauto is tussen 2012 en 2018 met 56,4% gestegen. Dat houdt dus in dat de bpm met meer dan de helft is gestegen. Het gaat hier om een gemiddelde stijging van € 2.967,- naar € 4.643,-. Voor een dieselauto steeg de bpm maar liefst met 82,7%. Het gaat hier om een stijging van gemiddeld € 4.857,- naar € 8.876,-.

Nieuwe testmethode zorgt voor hogere bpm
De bpm wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van de auto. CO2-metingen zijn tegenwoordig een stuk nauwkeuriger dan voorheen. Sinds vorig jaar wordt de bpm berekend aan de hand van de WLTP-test. Deze nieuwe methode geeft een veel nauwkeuriger beeld van het daadwerkelijke brandstofverbruik en de uitstootcijfers. Door deze test wordt momenteel meer uitstoot gemeten en dat leidt tot een hogere belasting. Wil je geen bpm betalen? Voor een volledig elektrische auto betaal je tot 2020 helemaal geen bpm.

Hogere bpm ook van invloed op premie autoverzekering
Zoals eerder gezegd, stijgt de premie van de autoverzekering ieder jaar de laatste jaren. Een belangrijke oorzaak hiervan is het aantal ongelukken, veroorzaakt door het gebruik van de smartphone achter het stuur. Verzekeraars moeten diep in de buidel tasten om al deze schades te vergoeden. Daarom zijn zij genoodzaakt om dit door te berekenen in de premie. Autoverzekeraars stellen de premie ook vast op basis van regio en postcode. Helaas betalen inwoners uit Zuid-Holland de hoogste premie voor hun autoverzekering. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de cataloguswaarde van het voertuig. De bpm is in deze prijs meegerekend. Als de bpm hoger wordt, stijgt de prijs van de auto. Je betaalt dan dus meer premie voor de autoverzekering van jouw nieuwe auto.

Hoe kun je de autokosten zo laag mogelijk houden?
Goed, de autokosten gaan ieder jaar omhoog. Je wilt dan ook niet onnodig veel voor de autoverzekering betalen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de autoverzekering en de bpm. Zo is het verstandig om kleine schades zelf te betalen en de premie voor het hele jaar te betalen. Wil jij zo min mogelijk bpm betalen? Dan moet je ervoor zorgen dat je auto bij het importeren minimaal 3.000 kilometer op de teller heeft staan en minimaal drie maanden oud is. In dat geval mag je namelijk afschrijven op de bpm. Tot slot is het raadzaam om regelmatig autoverzekeringen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je nog steeds in het bezit bent van de goedkoopste autoverzekering. Als dat niet het geval blijkt te zijn, ben je binnen enkele minuten overgestapt naar een andere verzekeraar.