Sport- en Beweegnota geeft ruimte aan iedereen

Maandagavond is in het clubgebouw van RWV De Spartaan de eerste stap gezet naar een nieuwe Sport- en Beweegnota voor Rijswijk. Een nota die in veel opzichten vernieuwend is. Rijswijkers bepalen zelf wat er in komt en sport wordt een belangrijk instrument om Rijswijkers gezonder te maken. Meer te laten bewegen en meer sociale contacten te laten leggen.

“We hebben in Rijswijk een bloeiend sportleven en mooie verenigingen. Met elkaar kunnen die veel meer met sport en beweging”, sprak wethouder sport René van Hemert aan het begin. Aan zijn uitnodiging hadden 30 vertegenwoordigers van Rijswijkse sportorganisaties gehoor gegeven. Van voetbal tot turnen, van volleybal tot basketbal, van wielrennen tot hockey, van gehandicaptensport tot HartenZes , van honkbal tot zwemmen en badminton.

‘De nieuwe sport- en beweegnota moet geen standaard document worden van 65 pagina’s maar een kernachtig document, dat alle betrokken partijen prikkelt, verleidt, bindt en verbindt’, aldus de uitnodigingsbrief.

Wat je nu ziet is, dat sport accommodaties overdag niet worden gebruikt. Wanneer de sport een contact heeft met welzijn, cultuur en zorg, dan is er veel meer mogelijk. Voor mensen met een beperking, ouderen, jeugdzorg, scholen. Iedereen moet in de nieuwe nota kunnen meedoen. Dan worden de accommodaties zeven dagen in de week gebruikt. Bij de sportverenigingen is de kennis. Waar we naartoe gaan is het ‘Buurthuis van de toekomst’, waar je, jong of oud, naartoe gaat om te bewegen of voor een praatje.

De vertegenwoordigers van de sportverenigingen gingen aan de slag met post-it’s, de gele plakkertjes, om aan te geven wat kansen en wat zij als belemmeringen zien, zodat dat in het proces wordt meegenomen. De laatste maanden van 2016 worden suggesties en ideeën opgehaald bij inwoners, raadsleden, verenigingen en organisaties. Begin 2017 wordt een proefversie van de sport- en beweegnota uitgebreid besproken, waarna in maart en april de sport- en beweegnota wordt geschreven. Deze wordt vervolgens in mei voorgelegd aan de  gemeenteraad.