Slachtoffer boos na aangifte van diefstal bij politie

Er lijkt een bende van dieven actief in Rijswijk. Eerder maakte we al melding van een auto die volledig gestript was. Vorige week werd bij tennisvereniging Vredenburch ook een Volkswagen Polo ontdaan van zijn rechter voordeur. De dieven zijn binnengekomen door een gat te maken in het achterruit. Het is vrij netjes gedaan omdat er verder geen schade is gemaakt.

Incident staat niet op zichzelf
In minder dan een half jaar werd bij dezelfde eigenaar ook twee keer de autodeur bekrast en een autoruit ingetikt. De laatste keer is dus de hele deur gestolen. “Bij verschillende mensen is ook schade aangebracht. Ik heb deze mensen gesproken en enkelen daarvan hebben aangifte gedaan.”, aldus het slachtoffer.

Politie doet niets
Verschillende mensen hebben volgens de eigenaar van de Polo aangifte gedaan. De melders moeten aangifte doen via het online systeem via politie.nl maar krijgen na het invullen van veel gegevens een melding dat de politie de zaak nu niet gaat onderzoeken maar dat de aangifte wel bewaard wordt in het systeem. Het slachtoffer meldde zich bij Rijswijk.tv en deed zijn beklacht. Hij vindt dat er meer buurtwachters of particuliere beveiligers ingezet moeten worden. Wij vroegen de politie hoe dat nou precies zit.

Reactie van de politie
Liesbeth Voorthuijsen is communicatieadviseur bij de politie. Rijswijk.tv sprak met haar en vroeg om uitleg. “Dit is één van de standaardteksten. Als je aangifte doet, krijg je een dossier op je persoonlijke pagina van de politie. Daar kan de aangever ook de status teruglezen en de motivatie van een antwoord.

Geen sporen veiliggesteld
In dit geval is volgens de politie waarschijnlijk geen nader onderzoek ingesteld omdat er geen sporen veiliggesteld konden worden. Liesbeth: Het is niet zo dat er niets met de aangifte gebeurt. Als wij niet weten wat er speelt, kunnen wij daar ook geen inzet op plegen. Mocht er een verdachte aangehouden worden, dan zullen wij altijd bekijken of er meerdere zaken aan hem/haar zijn te linken.

Bovendien worden locaties waar regelmatig incidenten gebeuren, vaker meegenomen in surveillancerondes. Toch kunnen wij ons voorstellen dat de aangever ontstemd raakt over deze standaard reacties en de vernielingen. We hebben dit doorgegeven aan de wijkagent, zodat hij/zij in contact kan treden met de aangever.”

Buurtpreventie
Het slachtoffer heeft zich reeds aangemeld bij een buurtpreventieteam omdat hij niet stil wil blijven zitten. “Als de politie niets actief doet, dan moeten we zelf aan de slag!”, aldus het slachtoffer.