Sinterklaasintocht organiseren creëert extra veiligheidsvraagstukken

Ruud en Ingrid Louwman hebben na 15 jaar besloten om de handdoek in de ring te gooien en samen met de vrijwilligers te stoppen met het organiseren van de intocht. Het bericht komt anderhalf jaar nadat het echtpaar ook stopte met de organisatie van de Avond4daagse.

Genoeg geweest
in 2020 werd aan Rijswijk.tv gemeld dat geen reden tot speculatie nodig was. Een echte reden werd echter nooit gegeven, anders dan dat het van de één op de andere dag genoeg geweest was. Dit lijkt nu ook het geval voor de intocht van Sinterklaas.

Vinger wordt naar gemeente gewezen
In een verklaring op hun Facebookpagina wijzen ze de vinger naar de gemeente die niet voldoende zou willen meewerken aan het organiseren van de intocht dit jaar. De gemeente zou volgens de organisatie zorgen voor oponthoud en ‘nietszeggende mails’ sturen die het onmogelijk maakt om de organisatie rond te maken. “Gisteren ontvingen we de zoveelste mail waar we niks mee konden en toen was voor ons de maat vol. Wij hebben gezamenlijk besloten om per direct te stoppen met het organiseren van de intocht in Rijswijk. Deze samenwerking was niet te doen”, aldus de organisatie van de intocht.

Veiligheid staat voorop bij de gemeente
Rijswijk.tv vroeg om een reactie aan de gemeente Rijswijk. Daaruit blijkt dat zaken vanuit hun kant gezien enigszins genuanceerder lijken te zijn: “We betreuren het maar hebben er tegelijkertijd ook begrip voor. Het organiseren van een Sinterklaasintocht is sinds 2019 sterk veranderd. Het is een delicate kwestie geworden, waarbij extra veiligheidsvraagstukken spelen als gevolg van de polarisatie in de samenleving. Daar komt bovenop dat het nu nog steeds onduidelijk is wat onder de huidige Coronamaatregelen wel en niet is toegestaan als het om de intocht gaat. Hier worstelen veel gemeenten mee. Alles bij elkaar opgeteld maakt dat het organiseren van een intocht ontzettend moeilijk is geworden en veel meer tijd en energie kost dan in het verleden. Niettemin zijn we enorm dankbaar voor alle inzet van de vrijwilligers de afgelopen jaren.”

Particulier initiatief meldt zich
Direct na het bekendmaken van het nieuws heeft Marc Weterings een evenement aangemaakt op Facebook met daarin de aankondiging dat hij de ‘intocht’ van de Sint dit jaar voor zijn rekening gaat nemen. “Als liefhebber ga ik er alles aan doen om deze traditie in ere te houden”, aldus Weterings.

Media op afstand
De verandering in organisatie maakt het voor de media ook weer makkelijker om foto’s en video’s te maken. De samenwerking met de organisatie en verschillende lokale mediapartijen in Rijswijk verliep niet altijd soepel. De media werd in de afgelopen jaren stelselmatig op afstand gehouden. Hierdoor was het maken van een verslag of het maken van foto’s erg moeilijk geworden.