Sinterklaas in Rijswijk op 19 november: feestelijke intocht met honderden cadeaus

Op 19 november 2022 is het eindelijk zo ver: de feestelijke intocht van Sinterklaas en zijn pieten in Rijswijk. Na een geannuleerde intocht in 2020 en een beperkte intocht in 2021, gaat een grootschalige intocht, zoals voorheen, zeker plaatsvinden. Iedereen is natuurlijk van harte welkom.

Populierlaan tot Pyramideplein
Met zeer ervaren pieten, minder ervaren pieten en pieten die het nog moeten leren komt de Sint naar Rijswijk. De opkomst start, net zoals vorig jaar, rond 11:00 uur in de Populierlaan. De route wordt vervolgt naar Oud-Rijswijk en zal rond 11:45 uur in de Kerklaan te vinden zijn. Daarna wordt er een kleine stop gehouden bij woonzorgcentrum Onderwatershof. Rond de klok van 13:45 uur gaat de Sint door naar het Pyramideplein, waar hij rond 14:30 uur aan hoopt te komen met zijn pieten. Daar zijn tot en met 16:00 uur momenten voor de kinderen om met de goedheiligman op de foto te gaan.

Donaties maken honderden cadeaus mogelijk
Deze tocht door Rijswijk is mogelijk gemaakt door een groot aantal vrijwilligers en donaties. Een totaal van 6000 euro is nodig om aan alle benodigdheden voor de tocht te komen. Hiervan is 3900 euro al ingezameld. Marc Weterings, de man achter dit burgerinitiatief, vertrouwt erop dat de rest snel binnen zal komen. “In de dagen voor Sinterklaas wordt de interesse steeds groter,” legt hij uit. “Daarmee komen wij ook steeds dichter bij die 6000 euro. Sommige grote kosten worden ook al gedekt door sponsoren. We hebben honderden cadeaus voor de kinderen langs de route en honderden kilo’s strooigoed. Hoe meer geld wij binnenkrijgen, hoe groter er uitgepakt kan worden.”

Geen maatregelen meer
“Het belangrijkste om te bereiken is plezier, harmonie; dat gevoel van een Sinterklaasintocht,” zegt Marc. “Daar hebben we nu een veel grotere mogelijkheid voor dan afgelopen jaar. Destijds moest de optocht door blijven rijden vanwege de coronamaatregelen. Daarom moesten de fotomomenten met de kinderen en de Sint erg gehaast gebeuren. Ook waren wij, samen met Breda, de enige gemeenten met een optocht tijdens corona. Gelukkig hoeven we dit jaar geen rekening te houden met corona.”

Meer voertuigen en pieten
Dit jaar zullen er meer voertuigen aanwezig zijn. Deze zijn buiten de Sinterklaas-setting soms best groot en intimiderend, maar voor de intocht worden ze op zo’n mooie manier versierd dat ze amper herkenbaar zijn. Ook zullen er meer pieten aanwezig zijn dan voorheen. Dat, samen met wat de sponsoren en donaties dit initiatief bieden, zal ervoor zorgen dat de Rijswijkse Sinterklaasintocht grootser gevierd wordt dan in afgelopen jaren.

Missie voor dit jaar én 2023
Marc Weterings: “We zijn sinds vorige zomer al voor 2023 bezig. We willen de Sinterklaasintocht dan zoals vroeger laten verlopen: dat de Sint aankomt op de boot in de haven van Rijswijk en op zijn paard door de stad gaat. Voor dit jaar doen er honderden vrijwilligers mee. Het is al jarenlang een prachtig, kindvriendelijk feest in heel Nederland, dus ook Rijswijk, en het is onze missie omdat voort te zetten. We gaan zeker zorgen voor een grote glimlach op alle gezichten: die van de ouders, de grootouders en natuurlijk de kinderen.”