Schuren en kelders lopen vol met water

“Wij willen graag dat er een plan van aanpak komt voor het grondwater overlast in Rijswijk. Een twintigtal Rijswijkers heeft zich al gemeld met de vraag of wij kunnen bemiddelen tussen de Gemeente Rijswijk, woningbouwverenigingen en bestuurders van Verenigingen van Eigenaars (VvE)”, aldus Marc Weterings van Rijswijks-Belang. “Er zijn de afgelopen dagen een groot aantal kelders, schuren en zelfs woningen vol gelopen met water. Tijdens de heftige regenbuien in oktober was het nog erger”.

Gezamenlijk in dialoog
Weterings betoogt: “Dit probleem is niet van hedendaags. Er zijn meer partijen die  een gedeelde verantwoordelijkheid hebben voor het grondwater: de perceeleigenaar, de gemeente en het waterschap”. Bianca Niesen van  Rijswijks-Belang bundelt op dit moment alle klachten en zal de bovengenoemde organisaties benaderen om gezamenlijk in dialoog te gaan om tot een plan van aanpak te komen met elkaar. U kunt Bianca mailen op: info@rijswijksbelang.nl

Eenvoudige maatregelen kunnen doeltreffend zijn
“Er zijn diverse oplossingen. Variërend van dampdicht maken van de begane grondvloer, het ophogen van de kruipruimte met PE-schelpen, het injecteren van muren of het herstellen van een trasraam om de opwaartse waterstroming te onderbreken. Daarnaast is het belangrijk te voorkomen dat regenwater naar de woning of kruipruimte stroomt. Denk hierbij aan eenvoudige maatregelen zoals het herstellen van een kapotte regenpijp en het maaiveld rond het pand onder afschot aanleggen. Ook kan het waterpeil worden aangepast of een drainage worden gemaakt”.