Scholieren vergroenen vijf tuinen in Te Werve

25 scholieren van het Wellantcollege hebben vijf voortuinen in Te Werve opgeknapt, ontsteend en groener gemaakt. Dit maakt deel uit van hun afstudeerproject voor de opleiding Stedelijk Groen en Outdoor Design. Het gaat om tuinen van huurders die om wat voor reden dan ook niet zelf in staat zijn om hun tuin te onderhouden.

Noud Doornheim is een van de 25 scholieren. Samen met een aantal medescholieren heeft hij de tuin van mevrouw Kuiper opgeknapt. “Onze leraar heeft de nieuwe tuin ontworpen. Wij hebben zijn ontwerptekening gekregen en moesten vervolgens zelf mensen en materialen regelen voor de uitvoering. Uitgangspunt is zo weinig mogelijk bestrating en zo veel mogelijk groen. In Nederland valt steeds vaker heel veel regen in korte tijd. Met een groene tuin kan dat water sneller de grond in. Dat ontlast het riool.”

Mevrouw Kuiper is ontzettend tevreden met het resultaat: “De scholieren hebben de helft van de stenen uit mijn tuin gehaald. Die hebben ze opnieuw gebruikt, voor een hekwerk. Rond de regenpijp hebben ze een plantenbak gemaakt. Daar stroomt water in vanuit de regenpijp. Er zit ook een waterreservoir in. Het regenwater dat daarin opgeslagen wordt, kan ik gebruiken om de rest van mijn tuin te besproeien. Dat scheelt schoon drinkwater.”

Het Wellantcollege werkt voor dit project samen met onder andere Rijswijk Wonen en Welzijn Rijswijk. Sociaal werker Karin van Frankenhuyzen van Welzijn Rijswijk: “Een tijdje geleden hebben wij contact gezocht met het Wellantcollege. Via onze dienst ‘Voor Mekaar’ krijgen we vaak verzoekjes van Rijswijkers voor hulp bij kleine klusjes en het onderhoud van hun tuin. Eén van deze bewoners heeft ook meegedaan aan dit project. We zijn met het Wellantcollege in gesprek geraakt en van het een kwam het ander. Fantastisch natuurlijk dat 25 scholieren op deze manier hun afstudeerproject kunnen invullen. Bovendien heeft dit project onze samenwerking met Rijswijk Wonen weer een frisse impuls gegeven.”

Heb je groene vingers? En vind je het leuk om iemand te helpen die een tuin heeft, maar zelf niet in staat is om die te onderhouden? Neem dan contact op met sociaal werker Karin van Frankenhuyzen van Welzijn Rijswijk. Je kan haar bellen op (06) 45 47 44 40 of mailen via karin.vanfrankenhuyzen@welzijn-rijswijk.nl.

Meer foto’s en filmpjes van het tuinenproject van het Wellantcollege staat op www.facebook.com/IntegraalWijkteamRijswijk.