Roodwang schildpadden nieuwe bewoners van Wilhelminapark

“Eerder had ik er al eens twee gezien, nu vijf exemplaren van de Roodwangschildpad die lekker lagen te zonnen in het Wilhelminapark”, vertelt Jos Bolte. De roodwangschildpad komt van nature voor in het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico. Op wel meer plaatsen in Nederland vindt je door mensen ‘gedumpte’ Roodwangschildpadden. In dit geval lijkt het erop dat deze exoot door de warme zomer van 2018 hier ook zorgt voor nageslacht.

Het is een alleseter
“Het blijft bijzonder om in ons Wilheminapark in het wild’ schildpadden te zien. Zo te zien zijn ze niet lang geleden uit de modder gekomen”, vult Jos Bolte aan. Deze schildpad is een alleseter die zowel kleine dieren als plantaardig materiaal eet. Dat de schildpad zich voortplant en vermeerdert, is onder andere waargenomen in het warmere FrankrijkItalië en Spanje.

De schildpadden houden van de zon
De roodwangschildpad houdt graag een zonnebad. Een opgewarmde schildpad is veel sneller dan een exemplaar dat lang in het water heeft gezwommen. Dit komt doordat schildpadden koudbloedig zijn. Het schild wordt bij het zonnen naar de zon gekeerd, zodat de schildpad sneller opwarmt. De poten worden ook ingezet bij het nemen van een zonnebad: ze worden gebruikt om het lichaamsoppervlak te vergroten en functioneren als zonnepanelen.

foto: Jos Bolte