RIVM: Douchen na sporten op kunstgras

‘58 van de 60 kunstgrasvelden bevatten hogere concentraties ‘dan je vanwege de gezondheid zou moeten willen’. Dat is de conclusie van het onderzoek van Bandenbranchevereniging VACO naar de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in de granulaatkorrels op kunstgrasvelden.

Het RIVM vindt dat de velden veilig zijn om op te sporten, maar waarschuwt wel om kinderen er niet gewoon op te laten spelen. Ook kunnen sporters volgens het RIVM na afloop beter gelijk douchen. Je vraagt je af waarom je moet douchen als er geen gezondheidsrisico is. Het is de vraag hoe de Rijswijkse sportverenigingen die verantwoordelijk zijn voor hun leden, met deze resultaten omgaan. In de meeste gevallen zijn de velden overigens eigendom van de gemeente Rijswijk.

Bijna alle onderzochte kunstgrasvelden met rubbergranulaat bevatten hogere concentraties kankerverwekkende stoffen dan is toegestaan in consumentenproducten. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeken die zijn gedeeld met de NOS.

De aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van Zembla, waarin wetenschappers stelden dat korrels van vermalen autobanden meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan om gezondheidsredenen wenselijk is.