Rijswijkse Plaspoelpolder centraal in Amsterdam RAI

Vanochtend om 10 uur opende Prins Constantijn de vastgoedbeurs PROVADA in de RAI. Morgen, woensdag 31 mei tekent de wethouder René van Hemert hier overeenkomsten voor twee transformatieprojecten in Rijswijk. De Plaspoelpolder met haar vele leegstaande panden staat centraal en dus landelijk in de belangstelling van alle bouwers en projectontwikkelaars.

Op dit moment is de Plaspoelpolder een monofunctioneel werkgebied met veel leegstaande en verouderde kantoren. Met de onlangs gepresenteerde Toekomstvisie Plaspoelpolder jaagt gemeente Rijswijk nieuwe ontwikkelingen aan. De focus ligt op het maken van een multifunctioneel gebied, waar wonen en werken samen gaan.

De Treubstraat is onderdeel van de hoofdstructuur van de Plaspoelpolder en ligt dichtbij station Rijswijk. Kenmerkend is dat de Treubstraat een fysieke scheiding vormt tussen het werkgebied aan de zuidzijde en aan de noordzijde het verblijfsgebied, waar wonen ook mogelijk is. Hoe kan deze overgang worden vormgegeven?

Het Havengebied (Harbour Village) is een van de parels van de Plaspoelpolder. Hier kunnen horeca- en leisure-functies worden toegevoegd die Rijswijkers naar dit gebied toetrekken. Ook lijkt het gebied vanaf de Haven bij uitstek geschikt om een geleidelijk menging met wonen te faciliteren, waardoor Rijswijk er een bijzondere en aansprekende woonkwaliteit erbij krijgt.

Aan de Verrijn Stuartlaan in Rijswijk staan op twee strategische plekken panden leeg. Er wordt een plan gepresenteerd voor nummer 14. Deze locatie biedt mogelijkheden voor uitbreiding en leent zich ervoor om leisure functies toe te voegen aan het gebied. Nummer 42 is een kantoorpand in het hart van het werkgebied waarvan de plint voor levendigheid kan zorgen.