Rijswijkse HITS verzendt gebruikt textiel over gehele wereld

Wethouder René van Hemert opende vanmiddag in de Snellerstraat 1 in de Plaspoelpolder het sorteercentrum Hits Service Nederland. Hier wordt textiel en schoeisel gesorteerd, gerestyled, verpakt en verkocht aan klanten over de hele wereld. Jaarlijks gaat het om 2 miljoen kilo.

Medewerkers met afstand tot arbeidsmarkt
Zowel herdraagbaar als versleten textiel krijgt een nieuwe bestemming in binnen- en buitenland. Zo dragen zij hun steentje bij aan een duurzamere en eerlijkere wereld. De medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen worden opgeleid tot volwaardige sorteerders, loodsmedewerkers en leidinggevenden.

Kledingsorteren is ambacht
Het sorteren van tweedehands kleding en schoenen klinkt misschien eenvoudig, maar het is een vak dat om specialistische kennis en vaardigheden vraagt. Zo vereist het kennis van de meest uiteenlopende textielsoorten, gevoel voor mode, en natuurlijk een scherp oog voor de diverse kwaliteiten van kledingstukken. Daarbij komt nog dat sorteerders rekening moeten houden met de specifieke wensen van klanten. In Afrika is de afzetmarkt voor wollen truien bijvoorbeeld niet zo groot, terwijl daar in Oost-Europa juist wel vraag naar is. Ook welke kleding en schoenen in de mode zijn verschilt vaak van land tot land. Dat alles maakt het sorteren van kleding tot een waar ambacht.