Rijswijkse Brandweer actief in de wijken

“Eén, twee dagen na een brand gaan we terug om voorlichting te geven. Mensen na laten denken over risico’s,”, vertelde Jan Kuipers, Teamhoofd Brandweer Rijswijk dinsdagavond aan de Rijswijkse raadsleden. “Op het Strandwalfestival gaven we voorlichting en boden mensen een veiligheidscontrole thuis aan, na afloop van zo’n bezoek plaatsten we rookmelders”.

Voorlichting, preventie, ofwel risicobeheersing is een belangrijk deel van het werk. Maar branden blussen is wel de kern van het werk. Daar gaat het om mensenlevens. Bij brand staat de Rijswijkse brandweer wel binnen 5,29 minuten voor je deur! Dit jaar rukten ze al 331 keer uit. Vorig jaar was dat 558 keer. “Bijna elke maand laat een daling zien”. Het aantal woningbranden is dit jaar tot nu toe 18. In 2015 waren dat er 27.

Ook op de Welzijnsbeurs stond de brandweer. “Thuiszorg medewerkers komen bij de mensen thuis, die weten waar minder zelf redzame mensen wonen. We willen graag deze thuiszorg adviseren en ondersteunen”.

Erg belangrijk is ook de voorlichting op scholen. “We doen dat aan groep 6 van de basisscholen. Wat dat betreft zijn deze jongeren onze ambassadeurs. Als ze thuis komen, vertellen ze over risico’s en het belang van bijvoorbeeld een vluchtplan”.

Daarnaast wordt hun hulp vaak ingeroepen bij de meest uiteenlopende voorvallen. Een scootmobiel die in het water ligt, of een ernstig zieke die niet via de trap naar beneden kan en met een kraan uit het raam wordt getakeld. Of een auto waar het dak af moet om de gewonde chauffeur eruit te halen.