Rijswijkse Annelies Goedbloed kweekt oesterzwammen

Enkele jaren geleden verruilde de Rijswijkse Annelies Goedbloed haar baan in de IT voor het kweken van oesterzwammen op koffiedik. Inmiddels verkoopt ze haar zwammen aan onder meer het Rijswijkse restaurant De Wits in de Herenstraat

Met haar project HaagseZwam is ze een pionier in de stadslandbouw. Aan het plafond hangen zwarte zakken. Ze zijn gevuld koffiedik wat kalk en oesterbroed. Na een paar weken komen de eerste oesterzwammen naar buiten. En nog enkele weken later is het oogsttijd.

“Er wordt elke dag een enorme hoeveelheid koffiedik weggegooid. Terwijl je er heel nuttige dingen mee kunt doen, bijvoorbeeld paddenstoelen kweken. Dat is al de eerste milieuwinst. Met stadslandbouw bespaar je bovendien op het vervoer. Ook dat is milieuwinst. De productie is behoorlijk arbeidsintensief. Ik hoop werk te kunnen bieden aan mensen die moeilijk aan een baan komen. Dat wordt het sociale aspect,” vertelt Annelies. “En dan zijn oesterzwammen ook nog eens heel gezond met veel eiwit, mineralen, weinig vet en geen cholesterol. Lekker op de pizza, in de soep of in een salade.”