RijswijksBelang: AZC Rijswijk moet sluiten

In het laatste kwartaal van 2018 is het aantal diefstal en geweldsincidenten rond het Rijswijkse asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg significant gestegen. In september en oktober werd melding gemaakt van 12 incidenten. Vanaf oktober tot het eind van 2018 zijn er 30 incidenten gemeld. De politie heeft in verband met de incidenten al minstens tien mensen aangehouden.

Burgemeester rapporteert misstanden aan de raad
In een brief aan de gemeenteraad maakt burgemeester Michel Bezuijen melding van de misstanden over de bewoners van het AZC en de toename van incidenten. In de afgelopen jaren waren de incidenten laag en als er iets gebeurde op het terrein van het AZC, dan was het een onwelwording of een onderlinge ruzie. ‘De recente cijfers laten niet alleen meer registraties zien; er zijn in december en januari ook andere zaken geregistreerd zoals geweldsdelicten’, aldus de burgemeester in zijn brief aan de raad.

Geen contractverlenging voor AZC
Marc Weterings van RijswijksBelang gaat vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie (discussiepunt met stemming tot gevolg) indienen en de overige partijen in de raad vragen om hem te steunen in zijn verzoek om het contract van het AZC niet te verlengen. Eind deze maand loopt het driejarige contract met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) af. Het contract zou stilzwijgend met twee jaar verlengd worden, maar hier wil Weterings dus een stokje voor steken.

Heftige geweldsincidenten
RijswijksBelang geeft aan onze redactie aan dat de incidenten ernstig zijn. Het zou gaan om diefstal, mishandeling, openlijke geweldpleging,ruzie en huisvredebreuk.

Weterings: ‘In de brief aan de raad geeft de burgemeester aan dat de incidenten van het AZC op dit moment ook meer politie capaciteit kost, daar waar er in Rijswijk al een te kort aan is. Pasgeleden is er nog een man op leeftijd die aangifte wilde doen weggestuurd bij het politiebureau in Rijswijk. We hebben de politiecapaciteit hard nodig.

Steun van andere partijen
Of Weterings steun krijgt van andere partijen zal vanavond bekend worden tijdens de vergadering. Ed Braam van Beter voor Rijswijk sprak zich in ieder geval afgelopen week ook al uit over de incidenten: ‘In het AZC horen deze criminele gelukszoekers niet thuis. Deze mensen dienen met het eerste vliegtuig te worden teruggestuurd naar het land van afkomst.’