Rijswijks erfgoed meer zichtbaar maken

“Rijswijk is rijk aan oude gebouwen, kunstwerken en landschappen, je vindt het hier allemaal. Ook onder onze voeten wemelt het van de archeologie en verhalen over onze voorouders”, zegt Groen Links Rijswijk raadslid Romke Jan de Vries. GroenLinks wil de beleefbaarheid van het erfgoed van Rijswijk en haar inwoners vergoten. Veel van het Rijswijkse erfgoed is niet zichtbaar. Daarom stelt GroenLinks vandaag vragen aan het gemeentebestuur.

Iedereen ervan kunnen genieten
“Het is zonde dat het Rijswijkse culturele erfgoed weinig beleefbaar is. Als we ons verleden maar op een paar manieren vertellen en zichtbaar maken, sluit dat maar bij een kleine groep mensen aan”, vertelt GroenLinks raadslid Romke Jan de Vries. “Het zou toch geweldig zijn als iedereen ervan kan genieten!” Veel erfgoed ligt onder de grond. Daar weet je dus niks vanaf, als dat je niet verteld wordt of als je het niet ervaart. Deze verhalen zijn te mooi en te waardevol om niet kenbaar te maken.

Klimrek in de vorm van een bronstijdboerderij
“Als je het kunt aanraken en ermee kan spelen, heb je er veel plezier van en leert het je over onze geschiedenis”, vervolgt De Vries. “In Nijmegen is bijvoorbeeld een deel van de Romeinse limes nagebouwd. De speeltuin ‘Het geheime fort van Nioviomagus’ heeft Romeinse wachttorens en zelfs een amfitheater! Maar het zou ook kleiner kunnen, denk bijvoorbeeld aan een trekvlot in het Wilhelminapark vormgegeven als een Romeins schip of een klimrek in de vorm van een bronstijdboerderij.”

Kwaliteit van onze omgeving
Erfgoed is belangrijk voor de kwaliteit en identiteit van onze omgeving. Het is de neerslag van eeuwen aan menselijke activiteit: het verhaal van Rijswijk. Al dat erfgoed bij elkaar vormt een immens kapitaal: voor inwoners, recreanten, bedrijfsleven en toeristen. De resten van onze historie bepalen samen met de inwoners de Rijswijkse identiteit en zijn medebepalend voor een prettige omgeving om te werken, wonen en recreëren. GroenLinks wil daarom het erfgoed beleefbaar maken en benutten.