Rijswijks-Belang draait een dienst mee met Politie Haaglanden

Mirjam ten Brummelaar en Marc Weterings van Rijswijks-Belang hebben op woensdag 23 november een kijkje nemen bij Politie Haaglanden. Zij mochten samen een dagdienst mee draaien met het basisteam van de Rijswijkse Politie.

Begin van de dag
Mirjam en Marc begonnen de dag met het tekenen van een geheimhouding. Door de geheimhouding te tekenen mochten zijn met van alles mee kijken achter de schermen. Zo hebben twee wijkagenten Tino en Rene vertelt over het reilen en zeilen in hun twee wijken. Volgens Mirjam spraken zij daar met vol passie over.

Ook mensen
Marc Weterings zegt een volledig andere kant gezien te hebben van de dienders van de overheid. Achter hen zitten namelijk mensen zoals iedereen; met gevoelens, humor en begrip voor alles wat zich afspeelt in de samenleving. Toch nemen ze iedere dag een risico met hun eigen leven, om voor het leven van de mensen om hen heen te zorgen.

Vastgereden vrachtwagen
Hij mocht mee naar de Sir Winston Churchilllaan, waar een vrachtwagen zich had vastgereden. Vervolgens kwam een melding van een scooter ongeval met zwaar letsel. Daar gingen ze ook naartoe, zelfs met loeiende sirenes. Na iedere melding werd een rapport gemaakt, waarin alle meegemaakte dingen zorgvuldig worden vastgelegd.

Spookauto
Tijdens het gezamenlijke avondeten op het bureau, normaalgesproken een periode van relatieve rust, kwam er plotseling een melding: een signalement van drie mannen in een auto waarvan het kenteken als “spook” in het systeem stond. Dit zijn auto’s waarmee overvallen of ramkraken gebeuren. Toen een team de mannen gevonden had, werden ze met alle waakzaamheid uit de auto gehaald. Na het fouilleren en niks vinden, kregen ze te horen dat de auto in beslag zou worden genomen en de chauffeur een boete kreeg voor het rijden zonder rijbewijs.

Bijzondere ervaring
Tot slot zat, na nog een paar incidenten, de dag er weer op. Marc Weterings: “Het was echt een hele bijzondere ervaring die ik als prettig ervaren heb. Vooral om de persoon/personen te leren kennen die verscholen zitten achter de naam politieagent.”